Predsjednica EK

Iz Predsjedništva BiH saopćili o čemu su Bećirović i Cvijanović razgovarali s Van der Leyen

johann sattler ursula von der leyen
Foto: Fena

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Vanja Filipović

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i tom prilikom joj izrazili zahvalnost na posvećenom angažmanu i kontinuiranoj potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala jasnu poruku svima u Bosni i Hercegovini da su dio evropske porodice, ali i pozitivan podstrek da se učine konkretni koraci na putu prema EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Konstatirali su da je Predsjedništvo BiH, kao i druge institucije na svim nivoima vlasti, napravilo važne iskorake na ispunjenju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije. U tom svjetlu, izrazili su očekivanje da će EU donijeti odluku o početku pristupnih pregovora o punopravnom članstvu s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednica Von der Leyen, koja boravi u BiH kako bi predstavila novi plan za ekonomski rast zapadnog Balkana, istaknula je da je EU osigurala značajna sredstva za zemlje regije koja će biti vezana za provedbu reformi. Cilj plana je ekonomski napredak kroz približavanje zapadnog Balkana jedinstvenom evropskom tržištu, jačanje ekonomske integracije unutar regije, ubrzavanje reformi i povećanje investicija i pretpristupne pomoći.

Pozdravila je napore i napredak koje je Bosna i Hercegovina učinila na reformskom putu i ponovila podršku procesu proširenja i članstvu Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u EU.

Von der Leyen je izrazila nadu da će pozitivni momentum u EU dati podstrek kako bi se učinili konkretni koraci na evropskom putu zemlje, ističući obostranu važnost procesa proširenja za Bosni i Hercegovinu i za Evropsku uniju.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili novi plan Evropske unije za ekonomski rast zemalja regije, ističući njegovu važnost i pozitivne učinke na ukupni standard svih građana. Naglasili su posvećenost reformskom procesu, evropskom putu zemlje koji nema alternativu, očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvitku i regionalnoj saradnji kao ključnim ciljevima djelovanja.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Vanja Filipović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.