BiH

Kolegij PDPSBiH

Iz RS-a nastavljaju s blokadama, Schmidt dobio “odbijenicu” od Radmanovića

24/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Radmanović je, kazao da neće prisustvovati ni sjednici proširenog Kolegija te da ne zna šta će ostali članovi odlučiti povodom Schmidtovog obraćanja

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da neće prisustvovati sjednici Kolegija tog doma, a u vezi sa obraćanjem Christiana Schmidta u toj državnoj instituciji zbog sve većih političkih tenzija.

Radmanović je, kazao da neće prisustvovati ni sjednici proširenog Kolegija te da ne zna šta će ostali članovi odlučiti povodom Schmidtovog obraćanja.

“Ukoliko Kolegij bez nas prihvati da se Schmidt obrati Predstavničkom domu, mi nećemo prisustvovati ni na tom zasjedanju”, kazao je Radmanović, javlja RTRS.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Kolegija jučer je potvrdio da će se na dnevnom radu Kolegija i proširenog Kolegija Predstavničkog doma PSBiH u utorak, 26. oktobra, naći Schmidtov zahtjev za obraćanje zastupnicima.

Schmidt je kao datume obraćanja ponudio 28. i 29. oktobar.

“Sastanak u Zastupničkom domu s cijem razgovora o sve većim političkim tenzijama, kao i mojim stavovima i prioritetima za budućnost, svima nam može pružiti priliku da utvrdimo i razradimo koji bi rezultati bili od koristi za sve nas, uključujući i građane BiH”, stoji u pismu OHR-a.

Podsjetimo da su predstavnici iz Republike Srpske donijeli odluku da blokiraju rad državnih institucija te da ne učestvuju u njihovom radu nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH na kraju svog mandata iskoristio bonske ovlasti i nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Od tada se ne stišavaju tenzije, a Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH svaku priliku koristi da istakne da ne priznaje ulogu visokog predstavnika u BiH pa samim time ni Christiana Schmidta.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.