Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz sarajevskog Vodovoda pozivaju na štednju vode

voda cesma

KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o Sarajevo poziva korisnike, građane, privredne subjekte, institucije, opštine i sve druge relevantne subjekte na nivou Kantona Sarajevo, da maksimalno racionalno i štedljivo koriste vodu, bez nepotrebnih rasipanja, jer je već duži period evidentna teška hidrološka situacija na svim izvorištima, uzrokovana dugim sušnim periodima bez padavina.

Kao posljedica takve situacije nastupilo je izuzetno slabo prihranjivanje podzemlja vodama rijeke Željeznice, koja je gotovo u fazi presušivanja, došlo je do velikog smanjenja izdašnosti vrela Bosne sa minimalnim proticajima rijeke Bosne koja je na granici biološkoga minimuma, te eksternog smanjenja izdašnosti svih izvorišta sa kojih se vrši vodosnabdijevanja korisnika vodovodnog sistema kojima upravlja naše preduzeće, saopćeno je iz KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Iz ovog preduzeća napominju da svi uposlenici već mjesec dana ulažu napore da održe uredno vodosnabdijevanje, te su od ove sedmice obustavili sve radove na realizaciji Projekta detekcije curenja i smanjenja neoprihodovane vode u Kantonu Sarajevo (NRW- projekat), a koji iziskuju pražnjenje vodovodnog sistema.

Obustava će trajati sve dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. U cilju daljnjeg smanjenja gubitaka u vodovodnom sistemu maksimalno su intenzivirani radovi na opravci svih kvarova na vodovodnom sistemu.

KJKP “Vodovod i kanalizacija” apeluje na sve privredne subjekte i organe lokalne samouprave da sve javne česme sa slobodnim isticanjem privremeno zatvore, dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. Također upućuje zahtjev da sve autopraonice koriste minimalne količine vode.