Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stranačko saopštenje

Iz SDA najavili krivične prijave zbog proslave neustavnog “dana RS”

SDA
FOTO: Fena

Još su podsjetili da je Međunarodni krivični suda za bivšu Jugoslaviju osudio gotovo kompletno bivše rukovodstvo RS

“Protiv organizatora i osoba koje su iz budžeta osigurale sredstva za obilježavanje neustavnog „Dana RS“ bit će podnesena krivična prijava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog kršenja Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje i nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, saopćeno je danas iz SDA.

Krivičnu prijavu u ime SDA podnijet će potpredsjednik Stranke Ramiz Salkić, o čemu će javnost biti detaljno informisana, dodaju iz SDA.

“Pozivamo predstavnike udruženja žrtava rata da također podnesu krivične prijave i time izvrše dodatni pritisak na Tužilaštvo BiH koje izbjegava da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv odgovornih osoba.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o tome da 9. januar ne može biti „dan RS“ je jasna i nedvosmislena, a kršenje i nepoštivanje te odluke je krivično djelo. Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid”, poručili su iz SDA.

Još su podsjetili da je Međunarodni krivični suda za bivšu Jugoslaviju osudio gotovo kompletno bivše rukovodstvo RS.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je gotovo kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid nad Bošnjacima.

Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao „dan RS“, politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je anticivilizacijski čin i poruka da od secesionističke i šovinističke politike nisu odustali”, zaključili su iz SDA.

Sedam godina

Svaka službena ili odgovorna osoba koja je uključena u organizovanje neustavnog Dana Republike Srpske je krivično odgovorna za nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH).

To se navodi u izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojeg je u julu prošle godine nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Za to djelo predviđa se i kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, te izricanje mjera zabrane vršenja službe.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) do sada je tri puta donio odluku da je proslava 9. januara kao Dana RS neustavna.

Uprkos tome, već sedam godina se održava nezakonita proslava 9. januara, a do sada niko nije krivično odgovarao.