Doživotni zatvor

Iz SDS-a se oglasili nakon presude Karadžiću: Skandalozno!

karadzic radovan777

Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, stoji u saopštenju SDS-a

“Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom i skandalozno nepravednom”, stoji u saopštenju iz ove sranke u kojem dalje navode:

“Kada je Haški tribunal u pitanju, stav Srpske demokratske stranke ostaje nepromijenjen:

On je prevashodno politička institucija čiji je formalni cilj procesuiranje najtežih ratnih zločina na tlu bivše Jugoslavije, a suštinski – nastavak satanizacije srpskog naroda.

Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Jugoslaviji.

Tendencija da se presuda Radovanu Karadžiću politički zloupotrijebi kao presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj, neće umanjiti ustavnu i političku poziciju Republike Srpske, garantovanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti doprinijeti pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal nepravednim i unaprijed skrojenim presudama omogućava nakaradno tumačenje istorije za buduće generacije i otvara prostor za trajne nesuglasice i potencijalne sukobe.

Politički motivisane presude neće umanjiti tragediju koja je zadesila sve narode BiH zahvaćene ratnim sukobom, niti će umanjiti bol za nevinim žrtvama”, piše u saopštenju SDS-a.