BiH

otvoreno pismo

Iz SIPA-e poslali pismo Miloradu Dodiku: Odgovorite na naša pitanja

10/04/2021
Detalj sa protesta

Pozivamo Vas da, ukoliko nemate vremena ili ne želite da primite predstavnike Sindikata, otvoreno odgovorite na naša pitanja

Iz Sindikata SIPA-e  upućeno je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodine Dodik, obzirom da se ni Vi ni članovi Predsjedništva gospoda Džaferović i Komšić niste oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa niti na proteste policijskih Sindikata SIPA, GP BiH i DKPT koji su održani 17. marta 2021. godine a kojom prilikom je javnost upoznata o nezadovoljstvu, opremljenosti i problemima u policijskim organima odlučili smo da Vam se obratimo ovim otvorenim pismom.

Naime, nakon Vašeg obraćanja putem RTRS dana 09.04.2021. godine u emisiji Aktualno, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva Vaša nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom, međutim moramo i da Vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na državnom nivou i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5%.

Želimo Vas napomenuti da u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta a čija plata je konstantna od 2012. godine a prije toga je dva puta smanjena.

Također, moramo Vas otvoreno pitati zbog čega se ne založite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na državnom nivou a imaju prebivalište u Republici Srpskoj i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uvjetima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima.

Pozivamo Vas da, ukoliko nemate vremena ili ne želite da primite predstavnike Sindikata, otvoreno odgovorite na naša pitanja, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.