Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Iz skupštinske procedure povučen zakon o upotrebi GMO soje u RS-u

narodna_skupstina_RS_3

Iz Ministarstva su najavili da će, u cilju sveobuhvatnijeg obavještavanja i šire javnosti o svim aspektima izmjena ovog zakona, organizovati i javne rasprave na kojima će se svi zainteresovani moći upoznati sa svim detaljima izmjena zakona

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske povuklo je sa današnje sjednice Narodne skupštine (RS) Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima, jer su resorno ministarstvo i vlada procijenili da je potrebno dodatno usaglašavanje teksta nacrta zakona sa subjektima iz agrarnog sektora.

Iz Ministarstva su najavili da će, u cilju sveobuhvatnijeg obavještavanja i šire javnosti o svim aspektima izmjena ovog zakona, organizovati i javne rasprave na kojima će se svi zainteresovani moći upoznati sa svim detaljima izmjena zakona.

Zakonom je bilo predviđeno da se dozvoli stavljanje u promet genetički modifikovane soje i njenih proizvoda, a koji će se koristiti isključivo kao hrana za životinje.

-Stavljanje u promet ovakvih proizvoda može biti dozvoljeno nakon pribavljanja odobrenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje vodi i Registar izdatih odobrenja za stavljanje u promet genetički modifikovane soje i proizvoda od genetički modifikovane soje – navedeno je u izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima u RS.

U zakonu se tvrdi da je cilj izmjena da se, pod pojačanim nadzorom, u promet stavlja bezbjedna i zdravstveno ispravna hrana za životinje koja sadrži ili potiče od genetički modifikovanih organizama.

Primjena ovog zakona, da je usvojen u ovoj formi, omogućila bi potrošačima da sami donose odluku da li žele ili ne žele da kupuju hranu za životinje koja sadrži genetički modifikovane organizme.