Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo dženana memića

Iz sudnice: Na početku suđenja Mutapu i ostalima Tužilaštvo uvjereno u dokaze

mutap suđenje – pixsell
07.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sudu BiH danas pocinje sudjenje Zijadu Mutapu, Alisi Mutap-Ramic, Hasanu Dupovcu, Josipu Baricu i Muameru Ozegovicu, optuženim u slučaju Dzenan Memic. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Odbrane su u uvodnim riječima ocijenile da je pristup Tužilaštva u ovom predmetu selektivan i manipulativan, navodeći da se suđenje čak može okončati bez ijednog dokaza i prigovora s njihove strane

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je 88 svjedoka i 12 vještaka na početku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima, optuženim da su kao organizovana grupa prikrivali dokaze u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. godine.

Odbrane su u uvodnim riječima ocijenile da je pristup Tužilaštva u ovom predmetu selektivan i manipulativan, navodeći da se suđenje čak može okončati bez ijednog dokaza i prigovora s njihove strane, javlja BIRN.

Zijad Mutap optužen je kao oganizator kriminalne grupe, a njegova kćerka Alisa Ramić, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović kao članovi grupe. Na teret im je stavljeno protivzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Optužnica ih tereti da su ova djela počinili kako bi prikrili stvarni način stradanja Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva, a sedam dana kasnije podlegao.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je u uvodnoj riječi da će svjedocima, vještacima i materijalnim dokazima van razume sumnje dokazati odgovornost optuženih.

“Časni sude, čut ćete kako su podmetani određeni dokazi i to od policijskih službenika koji treba da rade na otkrivanju počinilaca”, kazao je Hasanspahić.

On je rekao da ne treba zaboraviti šta se istraživalo u ovom predmetu i da je prošlo više od pet godina od stradanja Memića, a da pravosuđe nije dalo odgovor.

Odbrana Mutapa i Ramić navela je da je Tužilaštvo bilo krajnje selektivno u prikupljanju i predlaganju dokaza, te da su prekršene skoro sve zakonske odredbe koje se odnose na istragu.

Braniteljica Nina Kisić istakla je da se u optužnici ne spominje kojem su počiniocu optuženi pomogli i poslije kojeg djela.

“Ja vam sad tvrdim da se nalazimo u unikatnoj situaciju, da ja i kolege ništa ne uradimo…, mi smo spremni danas iznijeti završnu riječ i tražiti oslobađanje”, kazala je Kisić, napomenuvši da će Odbrana ipak aktivno učestvovati u postupku.

Ermin Gačanović, branilac Dupovca, smatra da će se ovaj predmet “prepričavati iz generacije u generaciju”, te da će se pokazati kako je “nastao i došao u Tužilaštvo”.

On je naveo da je za izdavanje sudske naredbe za izuzimanje snimaka bilo potrebno mjesec i po zbog sudskih propusta, ali da Tužilaštvo to prešućuje.

Foto: BIRN

Za Barićevog branioca Kadriju Kolića optužnica je “sramota”, a petoro optuženih je usvari petoro oštećenih. On je rekao da tvrdnje o navodnom neizuzimanju krvave majice nisu tačni.

Odbrana Ožegovića je kazala da u ovoj fazi neće iznositi uvodnu riječ, ali je branilac Selman Zijadić prihvatio navode drugih Odbrana.

Prema navodima optužnice, koju je pročitao tužilac Dubravko Čampara, Mutap je kontaktirao Dupovca, koji je druge zadužio da pronađu Renault Clio zelene boje po svaku cijenu izuzev ubistva, iako je znao da vozilo nije vezano za izvršenje djela.

U optužnici se navodi da je Dupovac bez sudske naredbe pribavio snimke video-nadzora sa kuće Šerifa Konjevića i rezidencije Kuvajta, koji su pokrivali Veliku aleju, te da ih je pohranio na nepoznatu lokaciju. Na teret mu je stavljeno i da je u kantu za smeće bacio komade stakla izuzete sa lica mjesta.

Alisa Ramić, rođena Mutap, koja je u noći stradanja bila sa Memićem, optužena je da je svjesno prikrila informacije o događaju, dajući privid da se ne sjeća dešavanja.

Bariću je na teret stavljeno da je u Kliničkom centru u Sarajevu obavio razgovor sa Ramić bez ovlaštenja tužioca, te da je prikupljene činjenice prikazao na različite načine. Optužen je i da je propustio da izuzme krvavu majicu od Ramić.

U optužnici se navodi da je Ožegović, radeći na recepciji hotela “Kristal” na Ilidži, namjerno izbrisao snimke u periodu od 8. do 11. februara 2016. godine. Kako je navedeno, pripadnici policije su pregledavali tražene snimke kada je nestalo struje, a kada su se ponovo vratili, snimaka više nije bilo.

Na ročištu su se stranke izjasnile i o mjerama zabrane. Tužilac Hasanspahić je rekao da je jedan svjedok fizički napadnut i da Tužilaštvo to istražuje, mada ne tvrdi da je napad povezan sa optuženima.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić kazao je strankama da za naredno ročište pripreme dokaze u vezi sa pitanjem nadležnosti Suda BiH, što osporavaju Odbrane.

Naredno ročište zakazano je za 14. oktobar, kada je, uz ovo pitanje, predviđeno i saslušanje prvog svjedoka – Muriza Memića, oca stradalog mladića. Najavljeno je da će suđenje kasnije biti prolongirano mjesec i po do dva, jer drugooptužena Ramić treba da se porodi.