Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

REvizijom utvrđeno

Iz “Šuma RS” i zdravstva nestaje ogroman novac: 70 miliona KM potrošili “kako ne treba”

medicina drvna i

Centralizovane javne nabavke u zdravstvu se, upozoravaju revizori, provode neplanski i bez prave konkurencije. Umjesto da se štedi novac, on se neracionalno troši

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je, da se iz Šuma Republike Srpske i sektora zdravstva, godišnje odlivaju desetine miliona KM.

Revizorski izvještaji o centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu, te o upravljanju sredstvima posebnih namjena za šume, pokazali su da je i u jednom i u drugom slučaju, oko 70 miliona maraka javnog novca, potrošeno kako ne treba, javlja BHRT.

Centralizovane javne nabavke u zdravstvu se, upozoravaju revizori, provode neplanski i bez prave konkurencije. Umjesto da se štedi novac, on se neracionalno troši.

„Revizija je zaključila da se centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu u prethodnom periodu nije upravljalo u skladu sa principima ekonomičnosti i efikasnosti , što je imalo uticaj na ostvarivanje osnovnih principa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj“.

Revizori su utvrdili da se u gotovo 80 odsto slučajeva na tender prijavi samo jedan ili dva ponuđača, što podstiče sumnju da se radi o namještenim poslovima. Problem je i što se javne nabavke ne raspisuju na vrijeme.

– Postupci nisu pokretani blagovremeno nego nakon isteka okvirnih sporazuma što je za posljedicu imalo nestašicu lijekova, a što je posljedicu opet imalo da su oni pacijente slali da sami kupuju lijekove i po osnovu te refundacije troškova potrošeno je nekih 5,5 miliona maraka, kaže Srđan Traljić iz organizacije Transparencyja international BiH

Za opoziciju u RS revizorski izvještaji su potvrda onoga na šta oni ukazuju godinama.

– Nažalost Fond zdravstvenog osiguranja. Čitav zdravstveni sistem je odličan mehanizam za njih za krađu novca. To u prevodu znači da se neki ljudi u neko vrijeme odluče obogatiti na bolesnom sopstvenom stanovništvu. To je žalosno i poražavajuće, rekao je Draško Stanivuković iz PDP-a.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se primili izvještaj Glavne službe revizije i da su svjesni problema u centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu.

„Na neki način u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Univeritetsko-kliničkim centrom koji su na neki način oni koji najviše nabavljaju, nara vno i bolnice, ćemo vidjeti koji je to najučinkovitiji sistem da to na neki način što kvalitetnije obezbijedimo u budućnosti, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Javni novac neodgovorno se troši i u “Šumama RS”. Nenamjensko trošenje namjenskih sredstava u ovom javnom preduzeću više je nego očigledno. Tako se u izvještaju revizora navodi da je prošle godine od prikupljenih naknada za šume svega šest odsto ovih sredstava namjenski raspoređeno.