Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se saopštenjem

Iz UPFBiH tvrde da Elektroprivreda BiH šalje ugovore šest puta veće nego 2021.

elektroprivreda bih

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni s tim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije

Udruženje poslodavaca FBiH objavilo je da je šokirano postupanjem Uprave Elektroprivrede BiH u vezi s ugovorima za rezervno snabdijevanje električnom energijom, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija.

Ističu da, iako su oba doma Parlamenta FBiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da ograniči povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 6. januara 2022., EPBiH ne postupa u skladu s odlukom Parlamenta FBiH.

Iz UPFBiH navode da su u posljednja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim kompanijama dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju, a navodno će od 1. marta 2022. slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom koji bi trebali biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni s tim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije.

UPFBiH će u petak, 28. januara 2022., održati sastanak članica na kojemu će biti razgovarano o novonastaloj situaciji i donesene odluke o daljim aktivnostima UPFBiH i kompanija u FBiH kojima je snabdijevač električnom energijom Elektroprivreda BiH.

– UPFBiH očekuje hitno reagiranje Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojim će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektriprivrede BiH – saopćeno je iz tog udruženja.