BiH

održan sastanak

Iz Vlade FBiH poručuju: Radimo na rješavanju problema boračke populacije

18/06/2020

Po riječima premijera Novalića, sastanak je prvi u nizu planiranih da se održavaju kvartalno, te je za naredne dane najavio sastanke i sa ostalim kategorijama

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održali su danas sastanak s predstavnicima koordinacija boračkih organizacija ARBiH i HVO na kojem je razgovarano o nastavku komunikacije i rješavanju problema ovih populacija.

Po riječima premijera Novalića, sastanak je prvi u nizu planiranih da se održavaju kvartalno, te je za naredne dane najavio sastanke i sa ostalim kategorijama.

– U vrijeme pandemije koronavirusa to je znak stabilizacije u našem društvu. Svima je poznato da smo izuzetno dobro, svakodnevno sarađivali s boračkim populacijama, ali pojava korona pandemije nas je na određeni način zaustavila i pasivizirala. Na početku pandemije, na prvim sjednicama Vlade, rekli smo rješavat ćemo pandemiju, ali pri tome zadržati i očuvati stabilnost socijalnih davanja, prije svega penzionog fonda, boračkih i civilnih invalidnina – kazao je Novalić.

Naveo je da je u protekla tri i po mjeseca Vlada na određen način, kako je rekao, ovladala ili stekla iskustva kako pandemija djeluje na naše društvo.

– Izvukli smo neke zakonitosti kako se sve to odvija na ovoj krizi. Sada sa nekom sigurnošću možemo gledati unaprijed. Razlog zašto smo danas tu jeste da se vratimo uobičajenom komunicranju, rješavanju problema boračkih populacija. Nismo slučajno izabrali sastanak s ovom populacijom, sutra se sastajemo i sa penzonerima. Vrlo kvalitetno i stabilno ponašanje ove dvije populacije je doprinosilo u tim vremenima stabilnosti društva koja je nam je tako potrebna – kazao je Novalić.

Ministar Bukvarević naglasio je da su tokom pandemije boračke kategorije bile stabilizirajući faktor u teškom stanju.

– Razumjeli su Vladu, koja je imala obavezu i to ispunjavala u potpunosti za 103.000 korisnika boračko invalidske zaštite. Svaki mjesec su na vrijeme bile isplaćene invalidnine i naknade za demobilisane borce, što ćemo nastaviti ubuduće. Danas smo podvukli opredjeljenje i Ministarstva i Vlade da su ovo za nas najznačajnije kategorije građana i da ćemo učiniti sve da budu u prvom isplatnom razredu – istakao je Bukavrević.

Predsjednik HVIDR-e Dragan Radić izjavio je da je na današnjem sastanku “Vlada iskazala zahvalnost braniteljskoj populaciji na način da je osjetila kada treba pomoći”.

– Radi se na izmjenama Zakona o pravima branitelja, da se napokon dođe do zakona o udrugama od posebnog značaja, koji je prošao Zastupnički dom i čeka da uđe u proceduru Doma naroda – kazao je Radić.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj kazao je da održan plodonosan sastanak na kojem je nastavljeno ono što je započeto prije pandemije.

– To su izmjene i dopune Zakona o prvima branilaca i članova njihovih porodica, zatim Zakona o demobilisanim braniteljima i Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja. To su zakoni koji tretiraju četiri populacije – porodice šehida i poginulih boraca, RVI, dobitnike priznanja ‘Zlatni ljiljan’ i ‘Zlatna policijska značka’, te demobilisani borci koji imaju određene prinadležnosti putem ova tri zakona – kazao je Škrijelj.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.