Iz zakonodavnog postupka izašli zakon o Ustavnom sudu i izmjene Krivičnog zakona

Dom naroda PSBiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odbacili su mišljenje Ustavnopravne komisije na prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene i dopune Krivičnog zakona koje su predložili delegati Kluba Srba u Domu naroda, čime je zakonodavni postupak ovih zakona obustavljen.

Izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu zamijene domaće, dok se Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traži brisanje odredbe koja se odnosi na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ1990) je kazao da ne zna može li BiH sebi dopustiti luksuz da se ne provode odluke sudova, dodajući da je potrebna sveobuhvatna rasprava o stanju pravosuđa.

Procedura o izmjenama ovih zakonskih rješenja počela je nakon što je Ustavni sud donio odluku da obilježavanje Dana Republike Srpske – 9. januara nije u skladu s Ustavom.

Iz Kluba Srba delegat Sredoje Nović (SNSD) je kazao se ne traži izmjene ovih zakonskih rješenja zbog odluke koja je štetna po RS nego što se ne koristi Ustav koji je omogućio da se stranci u sudovima zamijene domaćim.

– To je nepovjerenje prema domaćoj pameti. Razočaran sam ako neko misli da nema ravnih u BiH koji mogu suvereno i nezavisno da izraze svoju volju kroz presude koje donose – stav je Novića.

Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) dijeli stav da bi strane sudije trebale otići iz Ustavnog suda, a dopredsjedavajući Doma Bariša Čolak (HDZBiH) također je ponovio da je za odlazak stranih sudija, no činjenica je da o tome u BiH nema konsenzusa.

Čolak smatra da treba oformiti komisiju koja će raditi na ovim pitanjima, najavljujući da će i on dati svoj doprinos.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) mišljenja je da treba razgovarati o ovim pitanjima, ali naravno i imati osjećaj za drugu argumentaciju, dok je dopredsjedavajući Doma Safet Softić (SDA) izrazio iznenađenje upornošću predlagača da se ovako raspravlja o ovim temama.

Softić ističe da svi unaprijed znaju ishod glasanja o ovim zakonima jer o njima ne postoji saglasnost, ocjenjujući da bi se od Ustavnog suda napravio nevladin sektor jer se odluke ne bi provodile niti poštovale.

Ističe da je jasno zašto je predloženo da se uklone stranci iz Ustavnog suda, ali ne razumije da se traži da odluke Ustavnog suda budu neobavezujuće naglašavajući da je Ustavni sud jedna od najvažnijih institucija u BiH.

– Imamo instituciju Ured visokog predstavnika koja može smijeniti političare ili nametati zakone, zašto se onda čudimo stranim sudijama u Ustavnom sudu. Danas trebamo staviti tačku na ovo pitanje jer neće imati podršku – zaključio je Softić.

Delegat Kluba Srba Darko Babalj (SDS) podsjetio je da su zakoni predloženi u redovnoj proceduri da bi se dala mogućnost da se oni poprave u amandmanskoj fazi.

– Svima nam je jasno da se u BiH ništa ne može bez kompromisa, ali treba nam biti jasno da bismo do toga došli moramo razgovarati i ukazivati na loše i dobre stvari. Ovo je bio pokušaj da se zakonima da šansa da se usaglase sva tri naroda da bi Ustavni sud bio bolji – podvukao je Babalj.

Predstavnički dom ranije je odbacio oba zakonska prijedloga.