Purić i ostali

Izabrana nova članica Sudskog vijeća umjesto Dalide Burzić

dalida burzic – BIRN BiH (1)

Sutkinja Burzić je početkom septembra privremeno udaljena od vršenja dužnosti odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog tužilačkog vijeća, zbog pokretanja krivične istrage protiv nje

U predmetu protiv Ibrahima Purića i ostalih optuženih za zločine počinjene na području Viteza, umjesto sutkinje Dalide Burzić izabrana je Enida Hadžiomerović kao nova članica Sudskog vijeća, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je sutkinja Hadžiomerović izabrana za novu članicu Vijeća umjesto Burzić, koja je u nemogućnosti da obavlja sudijsku funkciju.

Ćosić-Dedović je podsjetila da je sutkinja Hadžiomerović bila članica Vijeća do juna prošle godine te rekla da se već počela upoznavati s predmetom.

Sutkinja Burzić je početkom septembra privremeno udaljena od vršenja dužnosti odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog tužilačkog vijeća, zbog pokretanja krivične istrage protiv nje.

Iz Državnog tužilaštva su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je krivična istraga protiv Burzić povezana sa slučajem ubistva Dženana Memića, koji je vodilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u vrijeme dok je Burzić bila glavna tužiteljica.

BIRN BiH je ranije pisao da suspenzija sutkinje Burzić može dodatno usporiti rad na 11 predmeta ratnih zločina.

Za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine, optuženi su Ibrahim Purić, Nijaz Sivro, Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici brigade.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. oktobar.