BiH

Izabrana nova Vlada TK, Gutić ponovo premijer

09/07/2015

Skupština Tuzlanskog kantona danas je na sjednici hitnog karaktera imenovala novu Vladu Tuzlanskog kantona, a za premijera je ponovo imenovan Bego Gutić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U novoj vladajućoj većini nisu ministri iz Demokratske fronte, a njihova mjesta su popunjena novim ministrima iz reda Stranke za BiH i Narodne stranke radom za boljitak te Stranke demokratske akcije.

Izet Jagodić novi je ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta iz Stranke za BiH (SBiH), a iz ove stranke je i nova ministrica za rad i socijalnu politiku Danijela Simić.

Ministrica pravosuđa i uprave je Ivana Kulić iz Narodne stranke radom za boljitak.

Nermin Hodžić je novi ministar razvoja i poduzetništva iz Bosanske patriotske stranke-Sefer Halilović (BPS), a
Husein Topčagić je novi ministar unutrašnjih poslova iz SDA.

Ostali ministri su iz prošlog saziva Vlade TK, pa je tako ponovo ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Ferhatović (SDA), ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, (SDA), ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar trgovine turizma i saobraćaja Edin Ajanović, te ministar zdravstva Elvis Bektić.

Premijer Gutić je istakao da nije bio zadovoljan dinamikom odvijanja određenih procesa, te je zbog toga došlo do rekonstrukcije kantonalne vlade. Dodaje da je postojala politička kriza u koalicionoj većini.

-Danas je imenovana nova Vlada i jasno i glasno potcrtavam da su ciljevi i zadaci na kojima ću raditi finansijska stabilizacija kantona i nastavak rješavanja problema u privredi – istakao je Gutić.

Navodi da od novih ministara očekuje da ubrzaju procese reformi na području TK te ih je pozvao da pokažu ozbiljnost kada je i pitanju rad Vlade i da stave interes kantona ispred stranačkih, ličnih ili bilo kojih drugih.

Novi ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK, Husein Topčagić ustvrdio je da je danas provedena jedna demokratska procedura te da nije riječ o smjeni ministra unutrašnjih poslova, nego promjeni vladajuće koalicije.

-Demokratska fronta nije više dio koalicije sa SDA. Svjestan sam da sam preuzeo najteže ministarstvo, da je tu jako puno problema, ali ću nastojati da svi uposleni rade u skladu sa zakonom i za dobrobit svih građana TK – poručio je Topčagić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.