Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesionalno izvještavanje

Izabrani dobitnici regionalne nagrade “Srđan Aleksić” u sve tri kategorije

srdjan aleksic

Na ovogodišnji konkurs stigle su 83 nominacije za 52 novinara/ke i 13 medija

Dobitnici prve regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“, koje će biti svečano dodijeljene 10. decembra ove godine u Banjoj Luci, su Tamara Skrozza u kategoriji “Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji “Za doprinos zajednici“ i portal Krik u kategoriji “Za medije”.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Na ovogodišnji konkurs stigle su 83 nominacije za 52 novinara/ke i 13 medija o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljivana je 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove godine dignuta je na regionalni nivo, saopćeno je.