Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izabrano novo rukovodstvo Saveza udruženja penzionera u FBiH

penzioneri

Novi predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH je Redžo Mehić, odlučeno je na današnjoj izbornoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH, održanoj u Sarajevu.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine je Fadil Kunto iz Tuzlanskog kantona, a predsjednik Nadzornog odbora je Vlado Marić iz Zeničko-dobojskog kantona.

– Skupština je usvojila programske aktivnosti za naredne četiri godine i odmah će se napraviti operativni plan. Trebamo se izboriti za bolji materijalni, socijalni položaj penzionera a tu se podrazumijeva da penzije budu na vrijeme i u skladu sa troškovima života. Moramo se boriti za adekvatniju zdravstvenu zaštitu, te pod hitno, sa penzionerima Republike Srpske zahtjevati uvođenje diferencirane stope PDV-a – kazao je Feni Mehić.

Dodao je da se Savez mora boriti i za rehabilitaciju najteže bolesnih penzionera.

– Izvršni odbor sačinjen od 11 predstavnika iz svih kantona sazvat će tematsku sjednicu na kojoj ćemo dogovoriti način ostvarenja ovih ciljeva – poručio je Mehić.

Savez udruženja penzionera u FBiH u narednom periodu zatražit će pod hitno povećanje penzija za najugroženije penzionere, dogovoreno je na današnjoj skupštini Saveza udruženja penzionera u FBiH, kazao je Feni Omerefendić.

Savez će također, najavio je, tražiti i da se markice koje plaćaju prenzioneri za preglede i za dobijanje recepata ukinu u svim kantonima.

– Pokrenut ćemo sa penzionerima RS-a i Savezom županijskih udruga iz Mostara aktivnosti koje se odnose na uvođenje diferencirane stope PDV-a, da ona bude smanjena najmanje 10 posto u odnosu na sadašnje stanje, jer jedino dvije zemlje u Evropi – BiH i Danska – imaju jedinstvenu stopu – kazao je Omerefendić.