javier colomina

Izaslanik NATO-a: Povećavamo angažman na zapadnom Balkanu

colomina

Naveo je da se saradnja između NATO-a i BiH nastavlja, te da se puno toga radi zajedno

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina danas je, u razgovoru s članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i članovima Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, kazao da NATO pridaje veliku pažnju ovom regionu, smatra ga strateški važnim.

Domaćine je informirao o tome da su prije nekoliko dana ministri vanjskih poslova NATO zemalja imali samit u Rigi, imali su konkretnu sjednicu o zapadnom Balkanu, te da je proizašlo mnogo poruka.

– Neću kriti da je jedna poruka bila poruka zabrinutosti zbog tenzija koje su ovdje prisutne u regionu, kako na Kosovu, tako i u vašoj zemlji. Ali, istovremeno, jasno je također istaknuta snažna podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu BiH, te multietnički efikasno funkcionalnim organizacijama, institucijama, uključujući vaše Oružane snage – kazao je Colomina.

Također smo, dodao je on, vrlo jasno čuli ponovo podršku BiH euroatlantskim aspiracijama i nastojanjima.

Naveo je da se saradnja između NATO-a i BiH nastavlja, te da se puno toga radi zajedno.

– Mi smo odlučili, i to su ministri rekli vrlo jasno, kao i šefovi država i vlada na Samitu u Briselu, da ćemo povećati politički angažman NATO-a na zapadnom Balkanu, jer smatramo da postoji prostora za pojačanje tog angažmana. To je razlog zašto sam ovdje, da prenesem tu poruku vrlo jasno, dakle da smo tu da podržimo nastojanja i da podržimo BiH u njenom reformskom procesu koji obuhvata i ekonomsko-političku i vojnu oblast – naveo je Colomina.

Po njegovim riječima, Program reformi je obiman dokument koji govori o nivou angažmana, nivou ambicija.

– Nivo angažmana ide van odbrambenog sektora, uključuje moge druge aspekte i institucije u BiH. Što se tiče odbrambenog sektora, praktična saradnja je plodonosna. Radimo mnogo na obučavanju vaših pripadnika, da poboljšamo vaše sposobnosti, da poboljšamo interoperabilnost, da budete još bolji u smislu doprinosa mirovnim operacijama – kazao je Colomina.

Govoreći o Programu reformi, istaknuo je da je to temeljni dokument.

– Moram vam prenijeti da smo razočarani, da nismo mogli dobiti dokument za 2021. godinu. Mi bismo pozdravili ukoliko bismo mogli dobiti barem informacije o radu koji poduzimaju razne institucije, kako bismo mogli prenijeti saveznicima kada se vratim u Brisel koja su nastojanja uložena, šta se radi u smislu nastavka saradnje koju imamo na raznim nivoima – kazao je Colomina.

Potrebno nam je, naveo je on, da se svi akteri u ovoj zemlji ponašaju na najkonstruktivniji način.

– Kao što sam rekao, zabrinuti smo zbog situacije koja je ovdje. Jasno je to rečeno, jasno su to rekli ministri vanjskih poslova na Samitu u Rigi. Ali nastavljamo našu predanost, našu posvećenost ovoj zemlji, ovom regionu koji je od strateškog značaja za nas – zaključio je Colomina.