Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović o izjavi reisa: Omaklo mu se

BiH

izetbegovic reis kavazovic

Nad Srebrenicom, kako je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nadvila se opasnost da njen načelnik bude neko ko negira genocid u tom gradu.

To je Izetbegović rekao za RTRS, komentarišući izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da Srebrenicom vlada Vlah.

Izjavu reisa Kavazovića, Bakir Izetbegović pravda povlačenjem paralele između “krvave bajke“ u Kragujevcu i stradanja u logoru smrti Јasenovcu sa genocidom u Srebrenici. Ipak, smatra da poglavar Islamske zajednice nije smio da upotrijebi uvredljive riječi i nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom.

– Omaklo mu se. Možda je on htio da tamo animira ljude. Riječ je o borbi Bošnjaka da tamo zadrže svog načelnika, kaže Izetbegović.

Omaklo se, prema Izetbegovićevom mišljenju, i bivšem tuskom premijeru Ahmetu Davutogluu na otvaranju Ferhadije, prenose Nezavisne novine.

Tvrdi da u njegovom govoru nema ništa uvredljivo i da je sve predimenzionirano.

A onda, ipak priznaje da je rekao nešto što je moglo da uznemiri duhove u BiH. Duhove je posljednjih dana uznemirila i odluka direktora Agencije za statitstiku BiH o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva. Taj nesporazum, kako ga je Izetbegović nazvao, unio je nervozu u dobre odnose u Predsjedništvu. Smatra da je srpski član Predsjedništva reagujući na odluku o popisu izgovorio teške riječi.

“Ili je emotivno doživio tu odluku o popisu ili je ovo racionalna rekacija da se ljuti sada pred neke teže odluke, poput odluke o NATO-u ili prilagodbi SSP-u”, istako je Izetbegović. BiH će, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH, ući u NATO i u Evropsku uniju. Na političarima je odgovor kada će to biti.

Uvjeren je da će i vlasti u RS-u, koje se oštro protive NATO članstvu, tome biti sve bliže, kako se budu udaljavali od, kako kaže, vremena u kojem su Srbi iskusili udare ove alijanse.

Kada je riječ o napadu na premijera Srbije u tehničkom mandatu Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici, smatra da je vrijeme da bude otkriven i uhapšen počinilac, ali to, kako kaže, nije pitanje za njega jer ne krije nikakve informacije.