Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglice imaju pet puta manju šansu da pohađaju nastavu

world vision

Podaci izvještaja Ujedinjenih nacija (UN) pokazuju da izbjeglice širom svijeta imaju pet puta manje šanse da pohađaju školu u poređenju s drugom djecom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Više od 17 miliona izbjeglica školskog uzrasta živi u zemljama pogođenim konfliktima diljem svijeta. Izbjeglicama i njihovoj djeci bude pružena bolja zaštita, obrazovanje i podrška, navedeno je u saopćenju organizacije World Vision u Bosni i Hercegovini.

“Inovativna rješenja moraju biti osmišljena kako bi se garantovalo da djeca koja žive u teškim i nesigurnim situacijama ne propuštaju nastavu. Sva djeca izbjeglice trebaju imati pristup obrazovanju kako njihova budućnost ne bi bila nepopravljivo oštećena” kazala je Sarah Bearup, nacionalna direktorica organizacije World Vision Bosne i Hercegovine.

Prema njenim riječima podaci pokazuju da izbjeglice imaju pet puta manje šanse da pohađaju školu u poređenju sa drugom djecom, odnosno da samo 50 posto djece izbjeglica je upisano u osnovnu školu, a manje od 25 posto u srednju.

Tokom prošle godine, Balkanski poluotok je zabilježio najveću migraciju od Drugog svjetskog rata: više od milion ljudi je preko Balkana krenulo iz svojih ratom zahvaćenih zemalja prema Evropi.

U saradnji sa Vladom Republike Srbije, World Vision Bosne i Hercegovine je proširio svoje aktivnosti na Srbiju kako bi odgovorio na potrebe rastućeg broja najranjivijih izbjeglica, pogotovo djece. Uz podjelu osnovne pomoći, organizacija je otvorila Kutke za djecu u partnerstvu sa UNICEF-om, te provela aktivnosti zaštite djece i njihovih roditelja, od čega je korist imalo 44.880 osoba.

“Kutci za djecu su prostori koji su opremljeni sa obučenim psiholozima, edukatorima ranog obrazovanja i prevodiocima (tj. kulturnim medijatorima) koji su imali za cilj da olakšaju situaciju djeci koja su putovala kroz Srbiju, te da im pruže sigurno i zaštićeno mjesto” istakla je Bearup koja je dodala da svi zajedno trebamo raditi da osiguramo da su sva djeca izbjeglice bolje zaštićena, obrazovana i da im je pružena potrebna podrška.

Inače, 20. juni obilježava se kao Svjetski dan izbjeglica.