Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidati za glavnog disciplinskog tužioca Kurspahić, Popadić i Babić

tuzilastvo bih

Na konkurs za glavnog disciplinskog tužioca prijavilo se osam kandidata, ali za sada nije poznato kada će Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) obaviti izbor.

U VSTV-u su rekli da rokovi za provođenje postupka izbora nisu propisani.

“Na temelju dosadašnjeg iskustva, postupak izbora i imenovanja može potrajati nekoliko mjeseci”, naveli su iz ove institucije.

Za vršioca dužnosti disciplinskog tužioca, nakon odlaska Arbena Murtezića u junu ove godine, postavljena je Alena Kurspahić.

Kako Balkanska istraživačka mreža (BIRN) saznaje, za ovu funkciju prijavili su se, osim Alene Kurspahić, Milana Popadić, pomoćnica ministra pravde BiH, kao i Jurica Babić, dodatni sudija u Opštinskom sudu u Livnu.

U VSTV-u je takođe u toku procedura izbora budućeg predsjednika Suda BiH. Takođe nije poznato kada će biti biran novi predsjednik.

“Napominjemo da predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine mandat ističe 26. januara 2017. godine, te da je konkurs za ovu poziciju raspisan ranije, kako bi se konkursna procedura mogla blagovremeno provesti, što je i u skladu sa odlukom VSTV-a BiH da se konkurs za rukovodne pozicije treba raspisati najkasnije četiri mjeseca prije isteka mandata”, naveli su iz VSTV-a.

Na konkurs, koji je bio otvoren do 20. septembra, prijavilo se sedam kandidata, od kojih dva nisu sudije Suda BiH.

Odjel za imenovanja VSTV-a će pregledati prijave kako bi se utvrdilo da li kandidati ispunjavaju uslove propisane konkursom.

Potom će biti izvršena provjera da li neko od prijavljenih kandidata treba polagati kvalifikacioni, odnosno pisani test.

Kandidati koji na pisanom testu, ili na osnovu radnih rezultata u zadnje tri godine, ostvare ocjenu preko 70 odsto, biće pozvani na razgovor.

Potom će Podvijeće VSTV-a BiH utvrditi prijedlog liste kandidata za imenovanje, a članovi ove institucije će na kraju glasajem izabrati novog predsjednika Suda.

U VSTV-u kažu da ne mogu otkriti imena kandidata. Mediji su ranije objavili da su se na ovu poziciju prijavile sudije Suda BiH Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihomor Lukes i Branko Perić, kao i glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić i tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić.

Zakonom je predviđeno da se predsjednik Suda BiH bira iz redova sudija ove institucije. U VSTV-u su kazali da može biti izabran i kandidat koji nije zaposlen u Sudu BiH ako prethodno bude imenovan za sudiju tog suda. Trenutno nije raspisan konkurs ni za jednu poziciju sudije Suda BiH.