Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči sjednice Doma naroda FBiH

Izbor rukovodstva čeka dogovor SDA i SBB-a

dom-naroda

Za sada je izvjesno da će predsjednik Kluba hrvatskog naroda, ali i predsjedavajući Doma naroda parlamenta FBiH biti iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH

Iako je za sutra na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH najavljen izbor Kolegija, odnosno predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta FBiH, malo je izvjesno da će se to i desiti, doznaje Anadolu Agency (AA).

Kao razlog navodi se da SDA još uvijek nije definisala raspodjelu pozicija sa budućim koalicionim partnerima, koji su naizvjesni u kombinaciji SBB – a-SDA – PDA.

SDA samostalno ima osam delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, SDP tri, SBB i a-SDA po dva, PDA i SBiH po jednog.

S obzirom na to SDA, kako saznaje AA, zadržala bi mjesto predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, a mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda bi bilo najvjerovatnije prepušteno kadru SBB-a ili a-SDA.

No, HDZ BiH insistira da se na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izabere kompletno rukovodstvo kako bi u Kolegij, odnosno na mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH bio izabran kadar SNSD-a, a možda i za predsjednika Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kako SDP ima šest delegata, a Srpska lista koju predvodi SNSD tri, odlučujući će biti glasovi po jednog delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH iz HDZ-a BiH i SDA, te SNS-a, kao i dva predstavnika iz Liberalne stranke.

Za sada je izvjesno da će predsjednik Kluba hrvatskog naroda, ali i predsjedavajući Doma naroda parlamenta FBiH biti iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH.

Do sada je u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano 55 od ukupno 58 delegata.

Na konstituirajućoj sjednici planiran je i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to po pet predstavnika iz bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Tri predstavnika, odnosno delegata, bi trebala biti iz SDA u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a po jedan iz SDP-a i SBB-a.

U Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH trebala bi biti izabrana četiri izaslanika koalicije okupljene oko HDZ-a BiH i jedan predstavnik kojeg podrži eventualna zajednička lista Naše stranke i DF-a uz moguću potporu Goraždanske priče. Ostaje da se vidi i kako će se opredijeliti jedan predstavnik iz Laburističke partije koji glasa unutar Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za Dom naroda PSBiH.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH je i prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu po hitnom postupku čija se podrška očekuje, ne samo od delegata SDA i HDZ-a BiH koji imaju zajedno 23 od potrebnih 30 delegata za njegovo usvajanje nego i potpora SBB-a, a-SDA i PDA čiji su zastupnici glasali i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za usvajanje budžeta 9. januara.

Zbog izostanka potvrđivanja budžeta FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH sam entitet, Federacija BiH od 1. februara nalazi se u finansijskoj blokadi od kada se ne vrše nikakve finansijske transakcije.

Također, više od 90.000 pripadnika boračke populacije i šehidskih porodica očekuju svoje penzije, invalidnine i naknade čija isplata kasni.

Nema ni isplate poticaja, niti plaćanja bilo kakvih računa iz 2019. godine, a svoje plaće nisu dobili ni budžetski korisnici na razini FBiH.
Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan federalnog Zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu i procjenu plana za 2020. i 2021. godinu i odluka o izvršavanju finansijskog plana federalnog Zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu, prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu i odluku o izvršavanju finansijskog plana federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

Glasat će se i o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu (konsolidovani), finansijskom planu federalnog Fonda solidarnosti za 2019. godinu (Anex I) i odluci o načinu izvršavanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.