Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šda dalje?

Izbor rukovodstva FBiH u ćorsokaku: Nekoliko je scenarija za rješenje problema

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
16.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamenta FBiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Hoće li rukovodstvo Zastupničkog doma uspjeti okupiti za isti sto kandidate za rukovodstvo Federacije, znat ćemo krajem sedmice, kao i to idemo li u smjeru blokada ili političkih dogovora

Budući da nesporazumi na relaciji Refik Lendo, Igor Stojanović i Lidija Bradara traju danima, rukovodstvo Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine, umjesto na zakazivanje sjednice, odlučilo se da za petak zakaže zajednički sastanak sa kandidatima za rukovodstvo Federacije BiH.

Pošto se kandidati sami ne mogu dogovoriti, pokušaće im pomoći rukovodstvo Zastupničkog doma, kako bi procedure bile ispoštovane do kraja. Da li je izlaz iz postojeće situacije politički dogovor ili, možda, nova parlamentarna većina, pita se BHRT.

Lidija Bradara i Igor Stojanović obavijestili su Zastupnički dom Federalnog parlamenta da nisu postigli dogovor o izboru rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine i da traže upravo od toga Doma da donese odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH. Zasjedalo je rukovodstvo Doma, ali o zakazivanju sjednice ili donošenju odluke se ne razmišlja. Diplomatski, predsjedavajuća ovog Doma pokušava smiriti tenzije i pronaći rješenje. Prvi pokušaj već u petak. Rukovodstvo bi trebalo održati sastanak sa Lidijom Bradarom, Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom.

– Niko nije dužan da se odazove, ali mi smo, kao rukovodstvo Doma, preduzeli sve što je u našoj moći da vidimo kakav će biti ishod i da, na kraju krajeva, znamo šta ćemo učiniti, kaže predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka).

Kako je tek početak sedmice, neizvjesno je ko će se od kandidata pojaviti na sastanku. Ono što se zna jeste da je i Lendo ranije na sastanak u petak pozvao Bradaru i Stojanovića. Ovaj trojac nije bio raspoložen za nove komentare. Ali oni koji jesu imaju svoje viđenje novonastale situacije. Za SDP postoji nekoliko scenarija. Izmjena Ustava ili nametanje novih rješenja od OHR-a, ili:

– Treći je politički dogovor, ali u ovom trenutku niko ne zna na šta bi taj politički dogovor mogao izaći. Možda bi dijalog izašao na to da Lendo podrži takvu vladu, a možda bi se napravila sasvim druga koalicija, posebno kada znamo da ova koalicija i parlamentarna većina zavise isključivo od volje Stranke za Bosnu i Hercegovinu i NES-a, mišljenja je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić (SDP).

Ostaju dio Osmorke, reći će u Stranci za Bosnu i Hercegovinu, ali neće dati podršku vladi koja nije prijedlog predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Za SDA ovo znači novi slijed događaja, od onih koji su se nazirali. Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH Muamer Zukić (SDA) naglašava da ne postoje zvanični sastanci između stranaka, ali da razgovori postoje. Naglašava, mora postojati većina koja može formirati vlast kroz politički dogovor.

– Očekujem odstupnice, očekujem promjenu stavova, promjenu kursa određenih političkih partija. Ja, kao predsjednik Kluba Bošnjaka, ne mogu se složiti sa činjenicom da se formira vlast u Federaciji BiH u kojoj će princip rada biti preglasavanje Bošnjaka, i mi to ovdje imamo. Ako ovo zaživi, mi ćemo imati četiri godine vlast čiji je osnovni princip rada preglasavanje Bošnjaka, smatra Zukić.

Hoće li rukovodstvo Zastupničkog doma uspjeti okupiti za isti sto kandidate za rukovodstvo Federacije, znat ćemo krajem sedmice, kao i to idemo li u smjeru blokada ili političkih dogovora.