Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Izbore u Srebrenici temeljiti na strukturi stanovništva prema popisu iz 1991.”

sadik ahmetovic1

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović obratio se danas novinarima rekavši da je Interresornoj radnoj grupi za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputio određene prijedloge izmjena izbornog zakonodavstva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, BiH je opterećena naslijeđem teškog, masovnog i sistematskog kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava najvišeg oblika, naslijeđem prošlosti genocida u Srebrenici što je dokazano na Međunarondom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

“Kako bi se došlo do uspostavljanja vladavine prava, provele aktivnosti u pravcu ublažavanja posljedica zločina koji su počinjeni i stvorili uslovi za promovisanje mira, demokratije i pomirenja na cijelom prostoru BiH, a posebno na širem području Srebrenice sa ciljem sprečavanja ponavljanja prošlosti predlažem sljedeće izmjene Izbornog zakona BiH, a to je da se lokalni izbori za Skupštinu opštine Srebrenica temelje na nacionalnoj strukturi stanovništva opštine prema popisu iz 1991. godine”, istakao je Ahmetović.

Naveo je i da predlaže i da se izbori za Narodnu skupštinu RS-a za postojeći izbornu jedinicu kojoj pripada opština Srebrenica, a čine je osim Srebrenice i opštine Vlasenica, Milići, Bratunac i Zvornik, zasnivaju na nacionalnoj strukturi stanovništva tog prostora prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine.

“Treba da se formira izborna jedinica za Parlament BiH koja će obuhvatati opštine Srebrenica, Vlasenica, Milići, Bratunac i Zvornik po nacionalnom sastavu stanovništva tog prostora prema popisu stanovništva BiH iz 1991. godine”, naveo je Ahmetović.

Obrazložio je da je u Srebrenici izvršen genocid koji je dokazan na pravosnažnim presudama Međunaronog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

“Žrtve zločina genocida Srebrenica su uglavnom iz Srebrenice, ali i sa šireg prostora, iz opština okruženja. Zbog toga su prijedlogom izmjene Izbornog zakona BiH obuhvaćene navedene opštine. Opština Srebrenica je bila svojevrstan koncentracioni logor u kojem su ubijeni svi muškarci Bošnjaci na principu etničke i vjerske pripadnosti. U njemu su mir od rata, životnu i fizičku sigurnost privremeno bili našli Bošnjaci i pripadnici drugih etničkih, vjerskih grupa koji su inače tamo živjeli, ali su nakon što je UN proglasio taj prostor zaštićenom zonom u njega došli prognani Bošnjaci susjednih opština i oni koji nisu htjeli da idu u rat”, pojasnio je Ahmetović.

Podsjetio je da je u genocidu ubijeno najmanje 8.731 muškaraca sa navedenog prostora.

“Zbog naprijed navedenog, u cilju pomirenja, ublažavanja bioloških posljedica zločina genocida, sprečavanja ponavljanja loše destruktivne i antihumanističke prošlosti na cijelom prostoru BiH i u svijetu nužno je formirati izbornu jedinicu Srebrenica, u čiji sastav bi ušlo područje opština Vlasenica, Bratunac, Milići i Zvornik za Parlament BiH. Političke izbore na tom području, na svim nivoima administrativne organizacije vlasti RS-a, od skupštine opštien Srebrenica preko Narodne skupštine RS do Parlamenta BiH, treba zasnivati na popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine”, poručio je Ahmetović.