Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanja Bjelica-Prutina

Tužilaštva intenzivno rade na istragama o zloupotrebama za glasanje putem pošte

Sarajevo: Konferencija za medije Centralne izborne komisije BiH u vezi održavanja lokalnih izbora
07.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u vezi odrzavanja lokalnih izbora. Lokalni izbori u BiH su zakazani za 04. listopad 2020. godine. Predsjednica CiK-a Vanja Bjelica-Prutina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

– Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da već dobijamo zahtjeve nadležnih tužilaštava, koja neću sad imenovati da ne ugrozim njihove aktivnosti, za dostavljanje informacija i detalja o tim slučajevima, kazala je Bjelica-Prutina

Aktivnosti koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH do sada provela na sprečavanju zloupotreba za glasanje putem pošte već su polučile prve rezultate, kazala je na današnjoj sjednici Komsiije Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Naime, ona je kazala da se nakon sastanka koji je CIK održao 21. oktobra s predstavnicima svih tužilaštava u BiH, uključujući i Tužilaštvo BiH, već vidi da su tužilaštva istrage u vezi s izbornim zloupotrebama uzeli kao prioritet u svom radu, a kako je to ranije i definirano zaključkom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, donesenom na inicijativu CIK-a.

– Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da već dobijamo zahtjeve nadležnih tužilaštava, koja neću sad imenovati da ne ugrozim njihove aktivnosti, za dostavljanje informacija i detalja o tim slučajevima. Na ovaj način šalje se poruka javnosti da institucije intenzivno rade, a isto tako i onima koji namjeravaju da pošalju listić i glas u ime lica čije su podatke zloupotrijebili, poruka je da to neće proći bezbolno. Vodimo evidencije i poručujemo onima koji planiraju zloupotrebe da njihov glas neće biti brojan, nego će biti obezbijeđen kao dokaz i trag zloupotrebe, kazala je Bjelica-Prutina.

Istovremeno, ona je podsjetila da će birači, čiji su podaci zloupotrijebljeni i koji su prijavljeni bez njihovog znanja da glasaju putem pošte ,svoje biračko pravo moći ostvariti putem nepotvrđenih glasačkih listića.

Na današnjoj sjednici, član CIK-a Jovan Kalaba kazao je da je počela dostava osjetljivog glasačkog materijala za opće izbore 15. novembra i da će ona biti okončana do 13. novembra. Kalaba je kazao i da je danas na poštu predat i veći dio glasačkog materijala za glasanje za izbore u Gradu Mostaru putem pošte, dok će preostali dio, i to onaj koji će biti poslat glasačima u susjednim zemljama, biti odaslan u narednim danima. Podsjećamo, izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra.