Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elfija Ćerimagić se ne nalazi u knjizi umrlih Općine Centar

fadil(8)

Služba za opću upravu Općine Centar Sarajevo je nakon provjere utvrdila da se Elfija Ćerimagić ne nalazi u knjizi umrlih Općine Centar, te da je za brisanje sa biračkog spiska nadležna općina u čijoj matičnoj knjizi umrlih je izvršen upis.

Naime, nakon što se Fadil Ćerimagić 7. oktobra na konferenciji za medije Centralne izborne komisije BiH obratio javnosti i istakao da se njegova majka Elfija 11 godina nakon smrti nalazi na biračkom spisku, Služba za opću upravu Općine Centar izvršila je uvid u podatke kojima raspolaže i utvrdila da je Elfija Ćerimagić umrla 2007. godine, ali i da je upis u matičnu knjigu umrlih izvršen u Općini Stari Grad.

U skladu sa zakonskim propisima, iz Općine Centar ističu da je Matični ured Općine Stari Grad bio u obavezi dostaviti izvještaj o smrti MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno CIPS-u, kako bi, na osnovu izvještaja, izvršio odjavu prebivališta i lične karte, a samim time i odjavu u biračkom spisku.

– Uzimajući u obzir navedeno, s obzirom da Općina Centar u konkretnom slučaju nije nadležna, Općina Stari Grad, u čiju matičnu knjigu umrlih je upisana Elfija Ćerimagić je dužna da poduzme mjere kako bi se u saradnji s nadležnim organima izvršilo brisanje sa biračkog spiska – stoji u saopćenju Općine Centar.

O svemu navedenom je obaviješten i generalni tajnik CIK-a BiH sa kojim su danas obavljeni razgovori i prezentirani podaci sa kojima raspolaže Općina Centar Sarajevo.