Inicijativa

“Moja adresa: Srebrenica”: CIK da odbije neregularne prijave putem pošte iz Srbije

srebrenica dan poslije1

Od ukupnog broja od 2.301 registrovanih lica za glasanje putem pošte za područje Opštine Srebrenica njih oko 900 je registrovano za glasanje iz Srbije, navode iz inicijative ”Moja adresa: Srebrenica”

Predstavnici inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pozvali su Centralnu izbornu komisiju BiH i druge nadležne institucije da izvrše hitnu istragu i ponište neregularne prijave putem pošte iz Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Od ukupnog broja od 2.301 registrovanih lica za glasanje putem pošte za područje Opštine Srebrenica njih oko 900 je registrovano za glasanje iz Srbije. Od toga, čak 60 je imena Bošnjaka povratnika ili Bošnjaka koji žive u inostranstvu u drugim zemljama mimo Srbije. Pored njih, mnogi su građani srpske nacionalnosti koji žive u gradu i rade u institucijama na području opštine Srebrenica također su registrovani za glasanje poštom”, navodi se u saopćenju.

Poručuli su kako sve upućuje na zloupotrebe, na koje CIK mora reagovati.

”Nakon niza istraživačkih priča koje upućuju, iz kredibilnih izvora, da su se glasači po Srbiji registrovali po mesarama i fiktivnim objektima, jedino što CIK može uraditi je odbiti sve registracije koje dolaze iz Srbije, dok se ne utvrde okolnosti provođenja registracije tamo”, poručuju iz “Moja adresa: Srebrenica”.

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” upozoravaju da se broj registrovanih glasača iz Srbije putem pošte udeseterostručio za osam godina, kada je ”pokrenuta mašinerija masovnog registrovanja, koja je ‘zamijenila’ skuplju verziju – prevoza glasača na dan izbora”.