Saopćenje za javnost

Naša stranka: Vrijeme je za kraj dejtonske i početak briselske BiH

nasa stranka – predrag kojovic

Svi smo taoci instrumentalizacije Ustava u cilju održavanja statusa quo zahvaljujući kojem bh. vlast, koja od kraja rata suštinski i nije mijenjana, jedino i može biti vlast

Dejtonski mirovni sporazum okončao je rat. To je činjenica pred kojom niko razuman ne može ostati nezahvalan. Međutim, odavno je bilo vrijeme da se stvori funkcionalan mir koji, između ostalog, podrazumijeva jednakopravnost svih naših građana i građanki na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Nakon 25 godina, što je četvrt vijeka, zaista više nema vremena za čekanje. Vrijeme je da zatvorimo poglavlje dejtonske i otvorimo poglavlje briselske BiH.

U tome nas koči Ustav koji kao instrument u rukama nacionalističkih partija služi za opstrukcije svake reforme koja predstavlja iole ozbiljan civilizacijski iskorak. Dovoljno je samo spomenuti da oko 400.000 naših građana i građanki nema pravo da bude birano jer pripadaju kategoriji takozvanih Ostalih ili pripadaju konstitutivnim narodima, ali ne žive u dijelu BiH s kojeg se kao pripadnici određene etnije mogu kandidovati za željene pozicije u vlasti.

S takvim Ustavom ne možemo se nadati ulasku u EU koji želi oko 80 posto naših državljana i državljanki, kojeg uostalom želi i EU. Svi smo taoci instrumentalizacije Ustava u cilju održavanja statusa quo zahvaljujući kojem bh. vlast, koja od kraja rata suštinski i nije mijenjana, jedino i može biti vlast. Zato je, prije ustavne, potrebna politička reforma. U tom kontekstu želimo podsjetiti na netom održane izbore koji su je pokrenuli i koja će, nadamo se, biti završena 2022.