Izbori 2020

Intervju za Fokus.ba

Ozren Perduv, predsjednik Pokreta pravde: Mogu samo fizički da nas se riješe!

25/10/2020

Dokle god ovaj režim vlada Banjalukom i Republikom Srpskom – istina se neće saznati niti će se desiti pravda za Davida. Sve se prepušta zubu vremena da učini svoje, ali mi to nećemo dozvoliti, kazao je Ozren Perduv.

Ozren Perduv, predsjednik Pokreta pravde, političke stranke koja je “silom prilika” proizašla iz neformalne grupe Pravda za Davida i koja učestvuje na predstojećim lokalnim izborima u intervjuu za Fokus.ba kaže kako upravo angažman kroz političku organizaciju govori da nisu odustali od svoje borbe za pravdu.

Piše: A. DUČIĆ

Upravo je Perduv kao aktivista grupe “Pravda za Davida” na svojoj koži najviše osjetio represiju i “policijsku državu”. U više je navrata je zbog svog građanskog aktivizma i traženja pravde za ubijenog Davida Dragičevića privođen, a u međuvremenu mu je opljačkana i porodična kuća

Pokret pravde izašao je na lokalne izbore. Kakva su očekivanja, u Banjoj Luci i drugim sredinama gdje učestvujete na izborima?

-Mi učestvujemo na izborima samo u Banjaluci – u gradu u kojem se sve desilo i odakle je sve počelo. Niko od nas nema iskustva političkog i za nas je ovo sve nešto novo. To je jedan od razloga zbog kog nismo stigli da se organizujemo za učešće na izborima i u drugim lokalnim zajednicama. Bili smo prinuđeni da se okrenemo osnivanju političke organizacije, jer se ovdje nažalost bez politike ništa ne može uraditi. I protiv toga se između ostalog borimo. Mi već nekoliko dana stojima na centralnom banjalučkom trgu sa Davidovim likom, pjevamo Davidovu pjesmu Klinac iz geta, bez da nas iko tjera, privodi, lišava slobode, poziva na informativne razgovore i slično, a što se sve dešavalo u prethodnom periodu.

Ali, koji je preduslov bio za tako nešto? Osnovanje političke organizacije, prijavljivanje za učešće na izborima i čekanje da počne predizborna kampanja. To su sve bili uslovi za našu slobodu, tj. za poštovanje Ustavom datih prava i sloboda. Da li je to normalno? Naravno da nije. I protiv toga se i borimo.

Mi želimo da se naš glas čuje i u lokalnom parlamentu. Do sada se čuo na ulici, policijskoj stanici, sudnici, TV studiju. Došlo je vrijeme da se naš glas čuje i u skupštinskim klupama koje pripadaju svim građanima Banjaluke. To očekujemo. I sigurni smo da će se to desiti.

Ali na čemu temeljite nadu i očekivanja da bi moglo doći do promjena, uzmemo li u najmanju ruku u obzir informacije o velikim prevarama, krađama identiteta i sl.?

-Temeljimo prije svega na rezultatima opštih izbora 2018. godine u Banjaluci. Režim je tada Banjaluku izgubio. Nisu uspjeli tada da pokradu Banjaluku, jer ipak se u Banjaluci naviše čuvaju glasovi i tu je najveća kontrola. Istina je da postoje ozbiljni problemi poput zloupotreba lčnih podataka, ali je takođe istina da novi sastav CIK-a čini sve da to identifikuje i sankcioniše.

CIK je po prvi put ove godine javno objavio spisak navodno prijavljenih ljudi za glasanje iz inostranstva i time je svima nama omogućio da provjerimo da li se kojim slučajem mi ili neko naš nalazi na tom spisku. Nažalost, mnogi su se našli, ali mnogi su i reagovali prema CIK-u, tako da vjerujem da će CIK ovaj put spriječiti tu vrstu zloupotreba. Opozicija u Banjaluci ozbiljno radi na mobilizaciji posmatrača tako da sam siguran da u Banjaluci neće moći lako da se krade.

Bližimo se polako kraju 2020. godine i još nema pravde za Davida. Vaša borba još nije polučila željene rezultate a to je da se dođe do pravde za ubistvo Davida Dragičevića. Vaš komentar?

-Ništa nečekivano. Dokle god ovaj režim vlada Banjalukom i Republikom Srpskom – istina se neće saznati niti će se desiti pravda za Davida. Sve se prepušta zubu vremena da učini svoje, ali mi to nećemo dozvoliti. Režimu smeta svaka iskra borbe koja tinja i traje i zbog toga se na sve moguće načine obračunavaju sa nama. Valjda su do sada shvatili da nećemo odustati. Ne mogu nas uplašiti. Mogu samo fizički da nas se riješe. Ne bi im bio prvi put.

Da li ste u kontaktu sa Davor Dragičevićem? On je izabran za počasnog presjednika Pokreta.

-Da, naravno. Sa Davorom smo u kontaku svakodnevno. Davor je dobro, ako se dobro u ovoj situaciji može biti. Davor prati sve i u toku je. On nije odustao od borbe, jer bi to značilo da je odustao od svog ubijenog djeteta. Nama u Banjaluci je najvažnije da je Davor na sigurnom i da mu ne prijeti režirani zades ili samoubistvo.

Na našoj Osnivačkoj skupštni Pokreta koja je održana u decembru prošle godine Davor je željom svih nas izabran za počasnog predsjednika, jer da njega nije bilo, ništa od ovoga se ne bi danas dešavalo, pa ni ovaj intervju. Davoru samo možemo biti zahvalni na svemu što je uradio. Ne samo za svog sina, već i za čitavo naše društvo. Mnogima je otvorio oči, a to nije jednostavno.

Kako gledate na činjenicu da uprkos pritisku međunarodne zajednice policijske strukture ili strukture vlasti u RS nisu odstupili od onoga za šta ste ih od početka optuživali?

To je jako dobro pitanje i svi se mi to s pravom pitamo. Moj utisak je da te reakcije i ti pritisci nisu iskreni već se samo radi reda plasiraju. Takođe, mišljenja sam da se predmetom Dragičević, Memić i drugim nesrećama i tragedijama u našem društvu samo dobro trguje s ciljem ostvarivanja nečijih interesa. Dokle god režim bude poslušan prema međunarodnoj zajednici koja vodi računa o svojim interesima, dotle „ovi naši“ mogu kako hoće prema nama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.