Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

Skup NiP-a u Jablanici: Ovo je presudan momenat za promjene

NIP Jablanica

Mi smo ustali protiv koncepta laži, straha i konflikta. I naravno da im je kost u grlu ovo što radimo pa nas napadaju i ruže. Ali zapitajte se šta bi mi o sebi mislili da nas ne napada režim koji iz ove zemlje otjera 170.000 ljudi, kazao je Konaković

Trenutno najveći problem sa kojim se suočava bh. društvo je odlazak mladih ljudi, poručeno je sa skupa Naroda i Pravde u Jablanici. Na skupu su govorili kandidati Naroda i Pravde iz Hercegovačko-neretvanskog kantona te rukovodstvo stranke predvođeno predsjednikom Elmedinom Konakovićem.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković u Jablanici je kazao je kako je Narod i Pravda najmultietničkija stranka u BiH. Pozvao je da se posebna podrška da mladima, ženama kao i kandidatima iz svih etničkih grupa kako bi se pokazala sva šarolikost i bogatstvo BiH.

„Mi smo ustali protiv koncepta laži, straha i konflikta. I naravno da im je kost u grlu ovo što radimo pa nas napadaju i ruže. Ali zapitajte se šta bi mi o sebi mislili da nas ne napada režim koji iz ove zemlje otjera 170.000 ljudi. To je stanje i zato smo mi najmoćniji politički projekat u BiH“, kazao je Konaković.

Omer Hujdur, nosilac liste Naroda i Pravde za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je da su svi u BiH svjesni da žive u nepravednom sistemu koji nije dobar ni za mlade, ni za radno sposobne niti za penzionere.

„Mi smo ovdje u Hercegovini okupili jednu ekipu koja je cijela iz privatnog sektora, i koja je dokazala svoju vrijednost u realnom sektoru. Oni nisu došli da se uhljebe već da naprave promjenu jer su shvatili da je ovo presudan momenat za promjene. Ako ne presječemo ovaj put, bojim se da će poslije biti kasno“, kazao je Hujdur. On je podsjetio da je Narod i Pravda izradila detaljan plan promjena i mjera koje su nužne za poboljšanje stanja. Prisutnima se obratila i dr. sc. Alma Pinjić, kandidatkinja za Skupštinu HNK.

Stranka Narod i Pravda pruža priliku i prostor mladim ljudima. Čak trećina bilborda stranke zauzimaju lica mladih, onih koji su umjesto odlaska odabrali borbu za svoju domovinu.

Ispred organizacije mladih prisutnima se obratila Suada Halilović, kandidatkinja Naroda i Pravde za Parlament Federacije BiH. Halilović je u svom obraćanju kazala da je trenutno najveći problem sa kojim se suočava bh. društvo odlazak mladih ljudi, kako u HNK tako i u cijeloj BiH.

„S obzirom na to da su mladi najveća dragocjenost jednog društva i da na njihovom potencijalu počiva stabilnost cjelokupnog sistema uključujuči obrazovni i zdravstveni fond, privredni razvoj kao i stabilnost penzionih fondova, Narod i Pravda svoju viziju stabilnog sistema gradi upravo na mladim i sposobnim ljudima. Stabilizacijom političkih odnosa u zemlji i uspostavljanjem potpuno drukčijeg koncepta upravljanja, stvorit ćemo pogodnu klimu za ostanak i opstanak mladih. Sve stranke se trude da u kampanji pokažu ono najbolje što imaju, a Narod i Pravda upravo pokazuje svoje hrabre, pametne, obrazovane i najčasnije mlade ljude. Mladost koja je umjesto odlaska izabrala borbu za zemlju, za ljude i za državu. Ta borba neće biti nimalo lagana, toga smo svjesni. Ali više nikada i nikome nećemo dozvoliti bahatost u upravljanju državom i državnom imovinom. To su nam u amanet ostavili naši očevi, naši djedovi i pradjedovi. Nećemo više dopuštati da se lični interesi stavljaju ispred interesa države“, poručila je Agić.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i kandidat za Skupštinu KS u svom je obraćanju kazao je da je Hercegovina posebna priča i da je Narodu i Pravdi posebno interesantna.

„Možda nekome to nije interesantno jer nema puno glasova, nema puno ljudi kao što ima, na primjer u Tuzlanskom kantonu, ali onaj ko se barem malo razumije u politiku mora znati da je temelj opstojnosti BiH Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno Mostar, Stolac kao i neka druga područja koja su strateške tačke, kao što je Srebrenica, Goražde, Brčko“, kazao je Čampara.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazao je da su promjene neophodne.

„Niko od nas ne želi da našu djecu zamijene roboti. Svi mi želimo da naša djeca i unuci rastu pored nas i sa nama i da razvijaju ovu zemlju. I zato nudimo novo politike i za zemlju i za ljude, a prije i iznad svega za državu BiH“, kazao je Zvizdić.