Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

adnan efendić

Izbori u BiH: Rekorder po broju funkcija želi novi iskorak u karijeri

adnan efendic3 (1)

Nakon što smo dobili dopis anonimnog čitatelja u kojem se tvrdi da Efendić, navodno, “sjedi na 17 stolica istovremeno”, istražili smo koje sve to pozicije u ovom trenutku zauzima ovaj kandidat SDA?!

Preko 450.000 osoba trenutno je nezaposleno u BiH. Među njima su ljudi sa visokim obrazovanjem, magistri, talentovani i sposobni stručnjaci koji ne mogu dobiti priliku da se iskažu. Još dugo će ostati tako sve dok pojedinci koriste stranački uticaj da bi istovremeno obnašali veliki broj funckija i uzimali ogromne plate i naknade.

Jedan od njih je Adnan Efendić, dugogodišnji član SDA koji trenutno obnaša najmanje pet funkcija u javnom sektoru, o čemu je govorio u razgovoru za Fokus.ba, potvrdivši niz funkcija.

Da ni pet nije bilo dovoljno, za koje usput rečeno, ima na hiljade KM mjesečnih primanja,  pokazuje i njegova kandidatura za Parlament FBiH na predstojećim Općim izborima 7. oktobra.

Efendić kaže da ne pika sve funkcije jer su to “uglavnom tijela stranke” koja, tvrdi, ne primaju nikakvu naknadu

No, krenimo redom. Nakon što smo dobili dopis anonimnog čitatelja u kojem se tvrdi da Efendić, navodno, “sjedi na 17 stolica istovremeno”, istražili smo koje sve to pozicije u ovom trenutku zauzima ovaj kandidat SDA?! U ovom trenutku ćemo objaviti samo one za koje smo dobili zvaničnu potvrdu.

Prva je šef kantonalne kadrovske komisije SDA, zahvaljujući kojoj je sam sebe imenovao za direktora Kantonalnog stambenog Fonda Sarajevo.

Efendić je trenutno angažovan i na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF).

„To je tačno. Spoljni sam saradnik“, kazao nam je Efendić.

Na naše pitanje da li je još uvijek član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Efendić je odgovorio potvrdno.

Adnan Efendić

Zatim je potvrdio da je član Odbora Gradskog vijeća Grada Sarajeva za urbanizam i upotrebu lokalnog zemljišta.

Na naše pitanje da li je trenutno predsjednik Nadzornog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u FBiH, Efendić je odgovorio da je to „nešto što je hipotetički“ .

No, u arhivama Vade FBiH pronašli smo rješenje koje potpisuje federalni premijer Fadil Novalić (27. januara 2017.), a kojim je Efendić imenovan za predsjednika ovog odbora na period od četiri godine. Pored Efendića, u ovom odboru su Darislav Paponja i Asja Gojačić.

Osim što se nalazi na ovim pozicijama, Efendić obnaša i niz stranačkih funkcija. No, kako kaže, za to ne dobiva nikakvu naknadu.

„Jesu li to funkcije? To nisu funkcije. To su radna tijela stranke za koja nema naknade. Poenta je da za sva ta stranačka tijela radite pro bono. I neke druge funkcije koje ste nabrojali radim u sklopu svog posla. Dođe nekad do zabune da sam ja na platnom spisku na više radnih mjesta. Ja sam uposlenik jedne institucije i primam samo jednu platu. Ostalo samo po radnom tijelu, ukoliko za to postoji naknada“, rekao je Efendić.

Podsjećamo, Adnan Efendić se nalazi na listi Stranke demokratske akcije za Federalni parlament iz izborne jedinice 7.