Visoko

Izborna kampanja u školskim klupama: Raspored časova sa likom gradonačelnice

amra babic – kampanja

Prvog dana nove školske godine više javnih funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima, koristili su djecu za vlastitu promociji

Transparency international u BIH (TI BIH) započeo je monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini koji je pokazao da su brojni kandidati na predstojećim izborima već počeli otvoreno zloupotrebljavati javne resurse i funkcije za političku promociju. Jedan od najnovijih primjera dolazi iz Visokog gdje su povodom početka nove školske godine prvačićima dijeljeni pokloni, čestitke i rasporeda časova sa likom gradonačelnice Amre Babić koja je ponovo kandidat za tu funkciju. Darovi su podijeljeni za 423 prvačića u šest osnovnih škola.

Na fotografiji koja je objavljena u medijima vidi se da se pored slike aktuelne gradonačelnice nalazi i logo Grada Visoko jer su sredstva za ovu namjenu izdvojena iz gradskog budžeta. Propisima koji regulišu izbornu kampanju i finansiranje stranaka nije dozvoljeno finansiranje izbornih kampanja od strane javnih institucija i preduzeća, a nije im dozvoljeno ni da promovišu bilo kojeg kandidata. Ipak u ovom slučaju je očigledno da gradonačelnica koristi javnu funkciju i javne resurse za vlastitu promociju u izbornoj kampanji, a vijest o tome objavljena je i na službenoj web stranici Grada Visoko.

Takođe, prvog dana nove školske godine više javnih funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima, koristili su djecu za vlastitu promociji, a objavljene fotografije u medijima pokazuju da neki od njih nisu ni postupali po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. TI BiH se zbog ove prakse obratio nadležnim institucijama da preispitaju da li su u pomenutim slučajevima narušena prava djece i prekršeni propisi koji se odnose na zabranu političkog djelovanja u školama.