BiH

lokalni izbori

Izborni rezultati za Srebrenicu i Doboj još na čekanju, za Travnik tek slijedi odluka

16/12/2020

U Srebrenici i Doboju u toku opsežna istraga o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualnoj odgovornosti izborne administracije, a o tome kako će biti riješeno pitanje izbora načelnika Travnika CIK će tek odlučivati u narednom periodu

S.DEGIRMENDŽIĆ

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavila je potvrđene rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao je da su potvrđeni izbori za 64 općinska vijeća u Federaciji Bоsnе i Hеrcеgоvinе,55 skupština općina u Republici Srpskoj, 119 načelnika općina u Bоsni i Hеrcеgоvini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, 5 skupština gradova u RS-u, 21 gradonačelnika gradova u BiH I Skupštinu Brčko distrikta .

On je napomenuo da će rezultati izbora za Skupštinu Grada Zvornika biti potvrđeni dopunskom odlukom, te da od danas u općinama i gradovima teku rokovi za konstituiranje nove vlasti. Bakalar je kazao i da zbog epidemiološke situacije CIK neće organizirati ceremoniju uručenja uvjerenja novim načelnicima i gradonačelnicima.

Bakalar je podsjetio da rezultati izbora za Srebrenicu i Doboj nisu ni utvrđeni, te stoga nisu mogli biti ni potvrđeni.

-Jer se vode postupci koje je pokrenuo CIK po službenoj dužnosti o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualnoj odgovornosti izborne administracije u Srebrenici i u Doboju – kazao je Bakalar, koji je potvrdio i da je u ovim gradovima pokrenuta opsežna istraga o izbornim nepravilnostima, te da su rađena i određena vještačenja.

No, on nije mogao precizirati kada će istraga biti okončana i kada će rezultati izbora u tim gradovima biti utvrđeni i potvrđeni, ali je podsjetio da je stav CIK-a da provede i okonča proces istrage u Srebrenici i u Doboju podržalo i Apelaciono vijeće Suda BiH koje je odbilo žalbe uložene zbog toga jer CIK nije utvrdio rezultate izbora u ovim gradovima.

Također, Bakalar nije mogao odgovoriti konkretno ni na pitanje na koji će način biti riješeno pitanje izbora načelnika Općine Travnik, a nakon što je na izborni dan preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA za tu funkciju koji je osvojio i najviše glasova .

S obzirom na to da Izbornim zakonom BiH nije predviđeno postupanje u ovakvim slučajevima, CIK je morao utvrditi i potvrditi da je Peco osvojio mandat načelnika iako je čovjek preminuo.

-Po pitanju izbora za načelnika Općine Travnik CIK je prvo utvrdio rezultate izbora ,a potom je Apelaciono vijeće Suda BiH po žalbi jednog političkog subjekta riješilo na način da je odbilo žalbu kao neosnovanu gdje smo na sinoćnjoj sjednici potvrdili rezultate izbora za načelnika Općine Travnik. S obzirom da zbog činjenice smrti kandidata koji je osvojio mandat načelnika, mandat neće moći biti dodijeljen CIK će po navedenom pitanju donijeti odluke u daljem postupanju u skladu s odredbama Izbornog zakona o čemu će javnost biti obaviještena – kazao je Bakalar.

Komentari

Autor: Semira DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.