meteoalarm

Izdato upozorenje za dvije regije u BiH: Ponovo stižu poplave!

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Poplave u Bosanskom Novom

Za regije Livno, Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Foča, Trebinje i Višegrad izdato je upozorenje na moguće oluje s grmljavinom

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine za danas je izdao upozorenje za mogućnost lokalnog plavljena imovine za regije Bihać i Tuzla.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, upozoravaju iz FHMZ-a BiH stanovnike regija Bihać i Tuzla.

Za regiju Bihać navode da se očekuje količina padavina između 20 i 50, a za regiju Tuzla između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

Za regije Livno, Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Foča, Trebinje i Višegrad izdato je upozorenje na moguće oluje s grmljavinom.

Foto: FHMZ

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, istakli su iz FHMZ-a BiH.

Vanredno stanje na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo (AVP) saopćeno je da je vanredno hidrološko stanje na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne. Prestanak padavina tokom protekle noći uslovio je stagnaciju i blago opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne. Izuzetak je rijeka Spreča gdje bilježe porast vodostaja na HS Karanovac, zbog ispuštanja vode na akumulaciji Modrac.

Prema posljednjem izvještaju Agencije, danas i narednih dana očekuje se nestabilno vrijeme, ali količina padavina ne bi trebala izazvati ozbiljnije posljedice. Prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje se povlačenje vode u korita i stabilizacija vodostaja u rijekama.

Sava u opadanju

Na svim ostalim stanicama, na vodnom području rijeke Save u FBiH, uglavnom se bilježi opadanje vodostaja i normalno hidrološko stanje. Blagi porast vodostaja je na neposrednom slivu rijeke Save u odžačkoj i srednjoj Posavini. Prema trenutnim rezultatima simulacije prognostičkih sistema, prognozira se stabilno hidrološko stanje i na tom području.

Iz Agencije sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo, na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama obzirom na moguće povećanje dubine i brzine vode u rijekama.

Upute i smjernice

Trebalo bi da mi daju pravovremeno obavještenje, sa uputama i smjernicama. Na osnovu toga, stanovništvo bi bilo u mogućnosti (prije eventualne poplave) provesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprjeđenja eventualnih šteta od poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktuelnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH dostupne su na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save: www.voda.ba.