povećane vrijednosti PM10

Izdato upozorenje zbog izrazito otrovnog zraka u Kantonu Sarajevo

zagadjenje-sa

Tako je na Otoci danas izmjerena prosječna dnevna vrijednost PM10 do 14.00 sati iznosila 169,50, u Ilijašu 293,61, a na Vijećnici 76,65µg/m3

U Kantonu Sarajevo pogoršan je kvalitet zraka u odnosu na protekli vikend. Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku bilježe se povećane vrijednosti PM10 čestica.

Tako je na Otoci danas izmjerena prosječna dnevna vrijednost PM10 do 14.00 sati iznosila 169,50, u Ilijašu 293,61, a na Vijećnici 76,65µg/m3.

Time na snazi ostaje epizoda “Upozorenje”, kao i primjena mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka – saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u narednim danima se očekuje pretežno oblačno vrijeme, bez padavina sa maglom ili sumaglicom u nižim dijelovima grada, slabim vjetrom promjenjivog smjera, te pojavom temperaturne inverzije, a zbog čega se ne može očekivati poboljšanje kvaliteta zraka.

Plan interventnih mjera i izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici VIDEO, saopćeno je iz Press službe KS.