Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović, Ajanović i Mehmedović u utrci za predsjednika SDA (FOTO)

kongres_sda1

Stranka demokratske akcije (SDA) trebala bi dobiti novog predsjednika na šestom Kongresu stranke koji je počeo danas u Sarajevu, a u utrci za lidera stranke su Bakir Izetbegović, Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović.

Stranka bi tako trebala dobiti trećeg predsjednika 25 godina od osnivanja. Lideri ove stranke do sada su bili Alija Izetbegović i Sulejman Tihić.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas na otvaranju 6.kongresa Stranke da se ovaj kongres održava na dan kada je osnovana prije četvrt vijeka.

– Svima vama vjernim članovima, simpatizerima i prijateljima Stranke čestitam 25 godina uporne, hrabre i dostojanstvene borbe za ponosne i slobodne Bošnjake u cjelovitoj, suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini u državi ravnopravnih naroda i građana – istaknuo je Izetbegović.

Predložio je i radno predsjedništvo 6. kongresa kojim predsjedava predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

Time je počeo Kongres kojem, kako je rečeno, prisustvuje 703 od ukupno 794 delegata.

Delegati su na početku zasjedanja imenovali delegaciju koja će obići groblja i mezarja.

Osim predsjednika danas se bira zamjenik predsjednika i osam potpredsjednika.

Za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić dok su za potpredsjednike Stranke predloženi Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Usvojene su liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji će se, također, birati na Šestom kongresu SDA. Glavni odbor Stranke usvojio je Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će biti razmatrani na predstojećem kongresu Stranke.

Kongresu prisustvuje oko 800 delegata, koji su izabrani na područjima kantonalnih, regionalnih odbora, među članstvom u inostranstvu, u Asocijaciji žena te u Asocijaciji mladih, a za prisustvo ovom događaju prijavljeno je i više od 1.500 gostiju

Ovaj događaj prate i bojni gosti te veliki broj medija.

Novalić: Potrebno niz ekonomskih mjera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obratio se na današnjem 6. kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) govoreći o rezoluciji o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, ocijenivši da period za ekonomske i socijalne reforme nikada nije bio povoljniji.

– Nizak nivo ekonomskog rasta nameće potrebu za strukturalnim reformama koje za cilj imaju uspostavljanje i odžavanje makroekonomske stabilnosti, povećanje stepena konkurentnosti privrede te stvaranje ambijenta za bolji ekonomski rast koji vodi do povećanja broja zaposlenih – kazao je Novalić.
Za postizanje ovih ciljeva potrebno je implementirati niz ekonomskih mjera, kaže Novalić, među kojima su smanjenje opterećenja javne potrošnje i unapređenje poslovnog ambijenta, a sve to moguće je ostvariti uz saradnju svih nivoa vlasti.

Između ostalog, istakao je da će SDA podržati sklapanje kreditnog aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama, ali je naglasio da se ne zalaže za povećanje PDV-a, dodajući da se SDA zalaže za reforme u tržištu rada.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović u obraćanju delegatima na Kongresu osvrnuo se na sveobuhvatnu ustavnu reformu za koju će se SDA zalagati, ali u okvirima Dejtonskog sporazuma, očekujući da to svi podrže.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević iznio je ciljeve SDA u oblasti boračko-invalidske zaštite, najavljujući da će se insistirati na kontuinuiranom vršenju nadzora nad izvršenjem propisa kojima su osigurana prava boračke populacije.