Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: BiH dijeli iste zajedničke vrijednosti sa EU

BiH

bakir izetbegovic 1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića povodom 9. maja – Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom uputio je čestitku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas obilježavamo Dan Evrope, i Dan pobjede nad fašizmom, slaveći mir, slobodu i saradnju. Na ovaj dan su 1945. narodi Evrope, uz pomoć saveznika sa Istoka i Zapada, izvojevali pobjedu nad zlom nacističkog totalitarizma i fašističkog jednoumlja, nad mrakom koji je bio prekrio cijeli kontinent”, rekao je Izetbegović.

Naveo je da je na današnji dan 1950. francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju saradnje u zajedničkom interesu kao alternative sukobima, utemeljujući princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad.

“Otvorenost, zajedništvo u raznolikosti, uzajamno uvažavanje i tolerancija su zajedničke vrijednosti koje sa EU dijeli i Bosna i Hercegovina, kojima teže naši narodi i građani. Naš cilj je jasan – želimo biti dio razvijene i ujedinjene Evrope. Stoga, svim građanima čestitam Dan pobjede i Dan Evrope od srca”, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.