Saučešće povodom smrti

Izetbegović: BiH je u Ashdownu uvijek imala iskrenog prijatelja

bakir izetbegovic

Lordu Ashdownu smo zahvalni i za nesebičnu posvećenost Bosni i Hercegovini i nakon okončanja mandata u našoj zemlji

Povodom smrti lorda Paddyja Ashdowna, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je uputio telegram saučešća porodici Ashdown i Vince Cableu, predsjedniku Liberalnih demokrata, kaže se u saopćenju koje prenosimo u cjelosti:

„U ime rukovodstva i članova SDA, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće u povodu smrti lorda Paddyja Ashdowna.

Bosna i Hercegovina je od proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja u lordu Ashdownu uvijek imala iskrenog prijatelja.
Posebno ćemo pamtiti njegov angažman na čelu Ureda visokog predstavnika, kada je svojom odlučnošću, energijom i političkim iskustvom presudno uticao na provođenje važnih reformi u našoj zemlji. U vrijeme mandata lorda Ashdowna ojačan je kapacitet institucija Bosne i Hercegovine i trasiran njen put prema euroatlanskim integracijama.

Lordu Ashdownu smo zahvalni i za nesebičnu posvećenost Bosni i Hercegovini i nakon okončanja mandata u našoj zemlji. Svjedočili smo da je i posljednje dane svog života posvetio stanju u Bosni i Hercegovini, snažno zastupajući njene interese.
Izražavam mu duboku zahvalnost za sve što je učinio za Bosnu i Hercegovinu.“