Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: BiH mora postati zemlja u kojoj vladaju zakoni

bakir izetbegovic fokus

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, komentirajući jučerašnje hapšenje Sejfudina Tokića, kazao je danas novinarima u Sarajevu da će BiH morati postati zemlja u kojoj vladaju zakoni.

– Nadam se da će se s vremenom sve rjeđe dešavati stvari poput hapšenja ljudi zato što su istaknuli legalnu zastavu BiH te da se neće grubo postupati prema medijskim djelatnicima, kako bi se stvarala normalna atmosfera u državi – stav je Izetbegovića.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić uhapšen je u petak ispred zgrade Skupštine grada Banja Luka nakon što je održao pres-konferenciju povodom godišnjice od prijema BiH u Ujedinjenje nacije, pokazujući tada važeću zastavu BiH.

Tokić je kasnije pušten nakon ispitivanja u Okružnom tužilaštvu Banja Luka jer, kako je danas kazao direktor policije RS-a Gojko Vasić, nije bilo osnova za njegovo zadržavanje, budući da je produžavanje pritvora predviđeno za teža djela protiv sigurnosti.

Iz pritvora je pušten i Adnan Bajrić koji je bio s Tokićem u vrijeme hapšenja, a njih dvojica, kako je ranije navedeno, ispitani su o okolnostima u vezi sa izvršenjem krivičnog djela izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti.