BiH

Predsjednik SDA

Izetbegović: Efendić će snositi odgovornost jer je narušio ugled stranke

03/03/2020
Foto: Dnevni avaz

Na pitanje novinara da prokomentira "namješteni izbor" gradonačelnika Sarajeva, u čemu je navodno učestvovao i direktor OSA-e, predsjednik SDA je kazao kako "nema pouzdane podatke o tome"

Izborna komisija SDA će u skladu sa svojim nadležnostima u najkraćem roku ispitati osnovanost svih prigovora vezanih uz regularnost izbornog procesa za Kantonalni izvršni odbor Sarajevo i Predsjedništvu SDA podnijeti izvještaje, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović nakon današnjeg Kolegija stranke.

– Za sada nemamo ozbiljnih prigovora po pitanju samog digniteta procesa – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako će Semir Efendić snositi političku odgovornost jer je narušio ugled stranke.

– Ne mislim da će doći do njegove smjene, ali da će snositi političku odgovornost, hoće. Ovakvu stvar je trebao da prijavi Predsjedništvu stranke, da najavi proces – kazao je Izetbegović.

Poručio je da i BiH i SDA imaju ozbiljnijih pitanja od neke greške kadra.

– Imamo blokadu institucija – rekao je Izetbegović.

Komentirao je izjavu Asima Sarajlića, koji je kazao kako je moguće da će se povući i s pozicije u Parlamentu BiH.

– Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio BiH, dva puta teško ranjen, dakle ne treba to izgubiti iz vida u ovom momentu kad je napravio ovakvu grešku za koju će snositi posljedice, tako da on ima svoje pravo da bude u tijelu u koje ga je narod izabrao – rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da prokomentira “namješteni izbor” gradonačelnika Sarajeva, u čemu je navodno učestvovao i direktor OSA-e, predsjednik SDA je kazao kako “nema pouzdane podatke o tome”.

– Onaj ko je te stvari izjavljivao može vam možda više reći o tome. Ja ne mogu da spekuliram i da napamet pričam o tim stvarima – rekao je Izetbegović.

Istakao je da se slične situacije dešavaju i u drugim strankama, ali da se nikome “dlaka ne cijepa na četvero kao SDA”.

– Vi tu imate predsjednike stranaka, ljude koji sjede u Kolegijima PSBiH, koji su na crnim listama Stejt departmenta. Dešavalo se da predsjednike kantonalnih organizacija u USK, koji su iz SDP-a, policija izvodi u potkošulji ujutro, hapseći ih, pa nije bio takav napad kao u ovom slučaju na SDA. Neki su ljudi uradili nešto što nije trebalo da urade, odgovarat će pred tužilaštvom i pred sudom, partijski će odgovarati unutar SDA i to je po meni sve. Među hiljadama kadrova SDA, dese se i ovakve stvari – rekao je predsjednik stranke.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.