BiH

predsjednik SDA

Izetbegović: Gdje god da dođem, osjeća se jako dobra energija

23/11/2021

Vidim da su zainteresirani da učestvuju u jednoj utakmici u kojoj ćemo mi, ako Bog da, poraziti ove koji probleme u BiH

U organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Novo Sarajevo večeras je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana tribina pod nazivom „Jedna si jedina“, na kojoj se prisutnima, između ostalih, obratio i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

– Gdje god da dođem, osjeća se jako dobra energija. Mnogo se iznosi neistina i spinova. Jedino što neke stranke rade je da kritikuju SDA. Mi smo ustvari kičma političkog života i mi ne možemo spinovati, ali ovi drugi mogu. Jedini način da ih demantujemo je da oni pokažu šta znaju. Evo, sad su došli u nekim sredinama i pokazali koliko ne znaju. Vratit će se SDA – poručio je Izetbegović.

Govoreći o posljednjoj posjeti dijaspori, Izetbegović je kazao da je osjetio jednu novu energiju i da u dijaspori leži snaga koja je u mogućnosti promijeniti paradigmu u BiH glasajući za probosanske stranke u entitetu RS.

– Vidim da su zainteresirani da učestvuju u jednoj utakmici u kojoj ćemo mi, ako Bog da, poraziti ove koji probleme u BiH. Jedan inat se budi, nešto vrlo dobro i pozitivno što će donijeti promjene – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je tokom tih posjeta govorio istinu, a to je da su svi građani BiH prije 500 godina bili jedan narod.

– Onda su neki žučno reagovali. To jeste tako. Ja uopšte nemam namjeru da nekome govorim šta je. Čovjek je ono kako se osjeća. Samo želim da podsjetim na to da smo mi bili jedan narod – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je imao niz sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice, te je ocijenio da neki od njih pokušavaju ići linijom manjeg otpora.

– Hoće li im to poći za rukom? Neće! Ja sam u ovome dugo. Sve sam prošao. Posljednja stvar koju bih dopustio je da ja budem upamćem i da vi budete upamćeni kao neko ko je nešto popustio. Mi imamo legalitet i legitimitet, imamo civilizirani svijet uz sebe, imamo Dejtonski mirovni ugovor. Sve ja na našoj strani – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o pozitivnim političkim dešavanjima u posljednjim godinama, Izetbegović je izdvojio promjene u sastavu CIK-a, VSTV-a, niz presuda Ustavnog suda BiH kojima su sačuvane šume, rijeke i poljoprivredno zemljište.

– Mi smo se odlučili za borbu. Ko se nije odlučio za nju, ja mu preporučujem da odustane od politike. Mi smo se rodili da se borimo – kazao je predsjednik SDA.

Od političkih snaga koje predvodi Milorad Dodik je, dodao je, očekuje da poštuju Ustav, vladavinu zakona i osnovne civlizacijske vrijednosti.

– Ako žele da idu prema dnu, neka idu, ali mislim da narodu tamo nije do toga – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ponovio da se pitanje izmjena Ustava i izbogno zakonodavstva, u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, može riješiti na tragu ranijih rješenja, poput Aprilskog paketa, ali isključivo ukoliko se riješi pitanje nadležnosti i ovlasti domova naroda u kojima manjina, kako je kazao, guši volju većine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.