Izetbegović: Hoćemo da se takmičimo s drugim narodima u dobru

izetbegovic

Povodom 25. godišnjice historijskog vraćanja imena Bošnjak, u Narodnom pozorištu u Sarajevu u nedjelju je promovisano I kolo “Edicije Bošnjaci”, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o naučno-istraživačkom projektu u saradnji medijske kuće “Simurg Media” (inicijator projekta je sedmičnik “Stav”), Javne ustanove Muzej “Alija Izetbegović” i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Partneri su Bošnjačko nacionalno vijeće iz Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Izetbegovića.

Glavni urednik projekta “Edicija Bošnjaci” je Filip Mursel Begović, a izvršni urednik Mahir Sokolija.

“Edicija Bošnjaci” rezultat je naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Voditelj naučno-istraživačkog projekta je Admir Mulaosmanović, a koordinatori projekta Fahrudin Rizvanbegović i Adnan Žiško.

Žiško je za AA izjavio kako je “Edicija Bošnjaci” projekt kojim se obilježava 25 godina od historijskog vraćanja imena Bošnjak i da je riječ o jednom od značajnijih djela kada su u pitanju Bošnjaci i historijski kontektst.

“Možemo reći i da je ovo možda prvi put da imamo ediciju koju u potpunosti pišu Bošnjaci”, dodao je.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola, a u prvom kolu predstavljene su knjige “Bosanski jezik”, “Kratka historija kulture Bošnjaka”, “Kratka politička historija Bošnjaka”, “Alija Izetbegović” i “Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike”.

Tokom promocije prvog kola u Narodnom pozorištu prikazan je uvodni film o Bošnjačkom saboru, a organiziran je i prikladan muzički program.

Begović je izjavio kako s ponosom predstavljaju ediciju i tako obilježavaju 25. godišnjicu historijskog povratka imena Bošnjak.

Tom prilikom osvrnuo se na položaj Bošnjaka kroz historiju, kao i značaj “Edicije Bošnjaci”.

Dodao je kako je problem dugo bio to što su u procesima bili pojedinci i to bez adekvatne podrške institucijama koji su se suočavali s prijetnjama, nasiljem i prijezirom.

Kazao je kako je edicija izraz nastojanja da se sačuva i uspostavi kontinuitet bošnjačkog bavljenja sobom, izraz vlastite misli o jeziku, kulturi, prošlosti, društvu i politici, istaknutim vrijednostima, snazi i stradanjima.

Rekao je kako je edicija vlastiti glas o nama samima i na sreću i nesreću prvi izdavački poduhvat ovakve vrste kod Bošnjaka.

“Neka ‘Edicija Bošnjaci’ bude naš ponos i naša radost i neka nam bude naum za budućnost”, zaključio je Begović.

Mulaosmanović je izjavio kako se neće ponoviti mogućnost da zajedničkim naporom otvori poglavlje.

“Večeras dokazujemo značajnu stvar. Stasale su generacije koje imaju znanje, snagu i htijenje da istraže, napišu i objasne svom narodu najznačanije teme bitne za njegovanje i očuvanje identiteta, da objasne sebe sebi i sebe drugima”, rekao je Mulaosmanović.

Istakao je kako je bitna budućnost u kojoj će bošnjački narod imati oslonac na institucije koje brinu o njegovom duhovnom, kulturnom i obrazovnom napredovanju.

Dodao je kako je želja bila doprijeti do široke publike i da je zbog toga format lako čitljiv, razumljiv i jednostavan.

Izetbegović je kazao kako je projekt prvog kola knjiga “Edicije Bošnjaci” primjer kvalitetnog i društveno odgovornog projekta.

“Imamo sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta. Mlade i sposobne naučnike na prvom mjestu, u koje moramo više ulagati. Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda, jezika, historije, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvorit će vrata izradi enciklopedija, riječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još uvijek nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo napraviti”, dodao je Izetbegović.

Istakavši kako poštuje nestrpljivost i izvjesno nezadovoljstvo mladih intelektualaca, dodao je kako se svi ti projekti neće sami napisati ni realizovati, ali da uvijek postoji prvi i mali korak.

Dodao je kako su ovih pet knjiga iz edicije Bošnjaci koje večeras predstavljaju izdavači istinska kulturna baština, čista, bez ikakvih primjesa.

Poručio je kako će se u njima vjerovatno pronaći želju ili otvorenu težnju za promjenama, kako bi se važna pitanja sagledala drugačije i kako bi se došlo u poziciju sa koje se stvari mogu konkretnije mijenjati.

“Onaj koji upućuje dobronamjernu kritiku njemu je uistinu stalo do napretka. Korisna kritika s ciljem unaprijeđenja, uvijek je bolja od lijepih i praznih riječi. Historija je kalendar naizmjeničnih uspjeha i promašaja. Zavirimo u nju i vidjet ćemo da je progres često dolazio iz tvrdog suočavanja sa svojim nedostacima. Samo tako se jača i stiže do cilja. A naš cilj je sasvim jasan: hoćemo da unaprijedimo sve vidove bošnjačkog prisustva u Bosni i Hercegovini, da se takmičimo s drugim narodima u dobru i učinimo svojoj djeci i unučadima ovu zemlju da tako kažem, mekšom, život boljim i lakšim. Jer tamo gdje stremimo neće nas maziti”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako Evropa danas ima svoje strahove, nedoumice i realne probleme.

“Samo ako vide da smo spremni suočiti se s vlastitim nedostacima, prihvatit će nas kao dio evropskog duha i projekta koji je zasnovan na konkurentnosti, upornosti i stalnom jačanju. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina to mogu. I to je jedini ispravan put”, kazao je.

Uvjeren je da će se uskoro otvoriti široki dijalog među bošnjačkim intelektualcima, akademicima, profesorima, nastavnicima, kulturnim i javnim radnicima, političarima, s ciljem jačanja postojećih nacionalnih institucija, bez želje da se ikome parira u netoleranciji, opominje ili poučava evropejstvu.

“Ne možemo očekivati da za nepune tri decenije progovorimo jednim glasom. Drugi se usaglašavaju već stoljećima. Ali možemo i trebamo ohrabrivati naše intelektualce da snažnije otvaraju dijalog među sobom, a potom i s drugima. Kako možemo biti od pomoći ako se ne suočimo s vlastitim strahovima, nedoumicama i nerijetko, zašto to ne priznati, neznanjem?”, upitao je Izetbegović.

Pozvao je na priznavanje sebi da kao narod imamo još dosta toga naučiti i proći.

“Mi smo nesebičan narod, darežljiv, tako da u kućama komšijskih kultura ima dosta našega maltera”, istakao je Izetbegović.

Pročitani su i dijelovi iz knjige objavljene u ediciji “Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike”.

Promocija drugog kola planirana je za kraj 2018. odnosno tokom 2019. kada će javnosti biti predstavljeni naslovi “Kratka historija Bošnjaka”, “Kratka historija islama u BiH”, “Kratka historija bošnjačke književnosti”, “Genocid nad Bošnjacima” i “Kratka historija Armije Republike BiH”.

Promociji u Sarajevo prisustvovali su brojni državni zvaničnici i drugi gosti.