Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Hrvatska se oglušila o stavove BiH, tražit ćemo reakciju EK

bakir izetbegovic (1)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je da je Predsjedništvo 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora. To je jedinstven i jasan stav države Bosne i Hercegovine o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta”, navodi se u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Republika Hrvatska je zvanično više puta o tome obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića. Taj stav je potvrdio prošle godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost. I o tome je Republika Hrvatska obaviještena”, navodi se dalje.

Vlasti Republike Hrvatske su također, krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor sa Bosnom i Hercegovinom, a u kojem se navodi:

“Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa sa BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora sa trećim stranama“, dodaje se u saopćenju.

Unatoč svim upozorenjima, Republika Hrvatska je današnjim potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila sa implementacijom spornog projekta.

Bosna i Hercegovina će, navedeno je, obavijestiti o tome Evropsku komisiju, koja finansira izgradnju mosta, te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.