Izetbegović i Čović nisu dogovorili novu koaliciju u FBiH

covic izetbegovic

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović na današnjem sastanku s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem nije postigao dogovor u vezi s uspostavljanjem nove koalicije u Federaciji BiH.

“Ništa posebno i konkretno nije dogovoreno. Ovo je bio jedan redovni sastanak”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka.

Što se tiče Saveza za bolju budućnost (SBB), kaže da ova stranka od oktobra do danas sama sebe isključuje iz mogućnosti ulaska u koaliciju.

“Prije svega bih volio znati njihov konkretan stav. Ne možete nešto nuditi nakon što ste jedanput u oktobru odbijeni”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da postoji mogućnost koaliranja s manjim strankama, među kojima je BPS-Sefer Halilović, te poručio da će se u narednim sedmicama na tome raditi.

Te stranke su, kako je kazao Dragan Čović, već iskazale interes da budu dio parlamentarne većine u Federaciji, a među njima je i Stranka za BiH.

Najavio je da će svakako razgovarati s SBB-om jer bi ta stranka bila “najpoželjnija kao partner zbog toga što bismo onda imali čvrstu parlamentarnu većinu”.

Za razliku od Čovića koji smatra da će se sigurno do septembra čekati na formiranje nove parlamentarne većine, Izetbegović ističe da je to dug period do kada bi trebalo imati “50 ruku u Federalnom parlamentu na ovaj ili onaj način u konkretnoj koaliciji ili pak u koaliciji koja se odnosi samo na reformsku agendu“.

“Mi ljetos moramo nešto raditi. Na tome možemo napraviti koaliciju da pomognemo ovoj zemlji da krene reformskim putem. Mislim da će i SDP i DF odnosno gotovo sve stranke podržati agendu”, rekao je Izetbegović.

Ostavke preostala tri ministra iz DF-a, mišljenja je, neće se prihvatiti sve dok se ne bude imala jasna alternativa, navodeći da imaju obavezu da rade, jer nisu razriješeni dužnosti.

“Bez izvjesne alternative ne bi se trebao napraviti vakuum u Federalnoj vladi”, zaključio je Izetbegović.

Čović je konstatovao da je na sastanku razgovarano o uspostavi vlasti u FBiH i kantonima, zatim o njenom funkcioniranju i nefunkcioniranju, te da je dogovoreno da se mora završiti priča o Mostaru i formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i to “u ovoj sedmici”.