Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović i Čović se sastali sa Hahnom: BiH postigla vidljiv napredak

BiH

predsjednistvo hahn
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su danas komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Zajednički je ocijenjeno da je u proteklih godinu dana Bosna i Hercegovina postigla vidljiv napredak u okviru novog pristupa Evropske unije, te da se vratila na evropski put nakon višegodišnjeg zastoja, što je potvrđeno i predajom zahtjeva BiH za članstvo u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su zahvalnost komesaru Hahnu za podršku koju pruža BiH u procesu evropskih integracija, te potvrdili opredijeljenost Predsjedništva BiH da nastavi djelovati na stabilizovanju prilika i ubrzavanju započetih reformskih procesa u našoj zemlji. Članovi Predsjedništva BiH su komesaru Hahnu prezentovali ažuriran Master plan procesa integrisanja BiH u Evropsku uniju, čiji krajnji cilj je da BiH do kraja 2017. godine dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Komesar Hahn je pohvalio napore i posvećenost bh. vlasti na evropskom putu, te istakao važnost nastavka sprovođenja reformskih mjera kako bi naša zemlja nastavila da snažno napreduje na tom putu.

Sagovornici su se složili da je neophodno zadržati pozitivni momentum i nastaviti sa sprovođenjem mjera iz Reformske agende, te što prije osigurati zaživljavanje mehanizma koordinacije, adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i objavu rezultata popisa stanovništva.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Zoran Đerić.