Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović i Hahn razgovarali o reformama i jačanju regionalne saradnje

hahn – izetbegovic

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji je u službenoj posjeti BiH gdje prisustvuje sastanku premijera zapadnog Balkana (WB6) u Sarajevu.

Na sastanku Izetbegovića i Hahna ragovarano je o poduzetim i predstojećim reformama, u sklopu Reformske agende, potrebnim za uspješan EU put Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je izrazio zahvalnost institucijama EU-a i državama članicama na podršci koju pružaju našoj zemlji, istakavši zahvalnost komesaru Hahnu na njegovom angažmanu i kontinuiranoj podršci koju pruža procesu evropskih integracija BiH.

Potcrtao je opredijeljenost BiH za dalje jačanje regionalne saradnje i unapređenje dobrosusjedskih odnosa, a posebno učešće u aktivnostima u okviru zapadnobalkanske šestorke.

U tom kontekstu, Izetbegović je istakao da je potvrda te opredijeljenosti Bosne i Hercegovine i organizacija ovog sastanka premijera zapadnog Balkana, kojem je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Također, izrazio je očekivanje da će ovaj sastanak u Sarajevu rezultirati konkretnim dogovorima o narednim koracima u okviru regionalne saradnje u ključnim oblastima Agende za povezivanje (Connectivity Agenda).

Sastanku su u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovali njihovi savjetnici, Dijana Čekić i Tugomir Čuljak, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.