Predsjedništvo BiH

Izetbegović, Ivanić i Čović odlaze, a stotine hiljada KM i dalje dijele

predsjednistvo-bih

Kako se čini, tročlano Predsjedništvo ništa ne “prepušta slučaju” kako bi “ispucali”, raspoloživi iznos od 360.000 KM

Protiču posljednji dani mandata tročlanog Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića prije inauguracije 20. novembra novoizabranih članova, Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika.

Ovo su i posljednje prilike za dotacije sredstava tekuće pričuve, a regulirane Zakonom o financiranju institucija BiH, koji kaže da se sredstva tekuće rezerve mogu koristiti za vanredne izdatke, programe koji se ne financiraju iz proračuna, troškove međunarodnih sporova i arbitraža, grantove neprofitnim organizacijama itd, piše Dnevni list.

Hoće li ostaviti nešto?

Kako se čini, tročlano Predsjedništvo ništa ne “prepušta slučaju” kako bi “ispucali”, raspoloživi iznos od 360.000 KM iz interventnog korištenja tekuće proračunske pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Prema Odlukama objavljenim u službenom glasniku do početka listopada, još uvijek aktualno Predsjedništvo BiH, raznim udrugama, vjerskim institucijama, ali i privatnim osobama isplatilo je 260.500 KM – Izetbegović 92.500 KM, Ivanić 67.000 KM, a Čović 101.000 KM.

Posljednjim dotacijama ovaj iznos je donekle uvećan s još isplaćenih 16.000 KM, tako da se iznos povećao na 276.500 KM te su sve prilike da bi ovaj saziv Predsjedništva ipak mogao nešto i ostaviti nepotrošeno. Ili će u posljednjim danima mandata potpisati veće iznose za ‘interventno korištenje tekuće proračunske pričuve’.

I dalje “vodi” Čović s isplaćenih 104.000 KM

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić donio je nove odluke o isplati navedenih sredstava, kao što su to uradile i njegove kolege Čović i Izetbegović. Tako je po 1.000 KM isplaćeno Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Novosarajevskoj u Istočnom Novom Sarajevu kao pomoć za blagoslov u hramu Svetog Velikomučenika Georgija, Košarkaškom klubu Sokolac kao potporu u radu i Udruzi građana Fagus iz Bratunca za potporu u realizaciji projekata

Po 500 KM, srpski član Predsjedništva odlučio je isplatiti Udruzi Petog odreda specijalne brigade policije Doboj, Crvenom krstu RS-a – Općinskoj organizaciji Derventa, a 3.000 KM iznosi pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Kifino selo.

Kao i do sada, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je praksu i naviku isplate nešto značajnije potpore, ali zato manjem broju primatelja. Izetbegović je potpisao odluku o interventnom korištenju sredstava tekuće pričuve od 2.000 KM Udruzi Rekreativno biciklističkom klubu Japod iz Bihaća i to kao pomoć za organizaciju maratona povodom obilježavanja 15. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića, njegovog oca.

Čak 4.000 KM isplaćeno je Akademiji nauka i umjetnosti BiH za potporu u organizaciji znanstvenog kongresa ’75. obljetnica Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a: povijesna utemeljenost državnosti BiH’,

Za razliku od prošlog perioda u kojem se bilježilo da je upravo hrvatski član Predsjedništva BiH sa 101.000 KM najviše isplatio, u posljednje vrijeme, očekivano, potpisao je samo dvije ovakve odluke i to po 1.500 KM za HKUD Seljačka sloga, Trebižat – Ženskoj klapi ‘Lira’ kao potporu u daljnjem radu i Simfonijskom orkestru Mostar.

Summa summarum dosadašnjih isplata članova Predsjedništva sada izgleda ovako: I dalje ‘vodi’ Čović s isplaćenih 104.000 KM, slijedi ga Izetbegović sa 98.500 KM, dok je Ivanić bio štedljiv sa 74.000 KM.