BiH

Izetbegović: Ivanić ne uslovljava SSP popisom stanovništva

24/06/2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da će se, odlukom Velike Britanije da napusti EU, ugasiti “jedan od dva motora” koji BiH snažno guraju na putu eurointeracija.

Izetbegović je istakao da je jedan od najboljih dijelova svijeta – dobro organizovana EU koja će ostati strateški cilj BiH.

Podsjećajući da je Velika Britanija bila snažan zagovornik evropskog puta BiH, on je ocijenio da je još opasnije da stopama Britanaca krenu i neke druge zemlje članice EU.

“Mislim da do toga neće doći jer je interes članica zemalja EU da imaju veliku asocijaciju. To pojeftinjuje i pojednostavljuje funkcionisanje njihovih ekonomija, komuniciranje ljudi, kretanje robe. Mislim da će to prevagnuti”, rekao je Izetbegović, ističući da je funta već u padu i da bi to moglo djelovati otrežnjujuće na ostale.

Izetbegović je naveo da Predsjedništvo BiH nije u blokadi i da je razgovarao sa srpskim članom Mladenom Ivanićem koji mu je rekao da je “naprosto riječ o novinarskom spinu”.

“Ivanić se čak pomalo ljutio što se u medijima našla vijest da on blokira rad Predsjedništva. On to ne namjerava raditi”, rekao je Izetbegović, koji je i lider SDA.

Govoreći o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, on je apelovao na sve da ozbiljno razmotre taj materijal, naglašavajući da ničega opasnog za privredu i poljoprivredu u BiH tu nema.

“To je fazno prilagođavanje, to su kvote povoljne za nas. Naravno, kad-tad treba prihvatiti konkurencijski pritisak koji dolazi od uređenih privreda i poljoprivreda EU. Ovaj put je to zaista fazno i nikome nisu izašli u susret kao BiH. Neka ne prave `babarogu` i čudo od nečega što to nije”, rekao je Izetbegović novinarima uoči sjednice Predsjedništva SDA.

On je izrazio nadu da će u nedjelju, 26. juna, u Republici Srpskoj biti donesene ozbiljne i odgovorne odluke u vezi sa tim pitanjem.

“Bojim sa ako ovu priliku propustimo, prvi problemi će za našu privredu i poljoprivredu nastati već na jesen u vezi sa izvozom”, rekao je Izetbegović.

On je naveo da Ivanić popisom ne uslovljava prilagovađavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentarišući činjenicu da se hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović priklonio Ivaniću kada je riječ o popisu i stavovima iz Republike Srpske, Izetbegović kaže da neće ništa učiniti po tom pitanju ni on, niti bilo ko.

“Ništa neće uraditi ni Čović, ni /direktor Agencije za statistiku BiH Velimir/Jukić i nije to stvar političkih pogodbi, odustajanja, nekih političkih trgovina. To je zakon. Ako je Jukić postupio mimo zakona, popis će biti poništen. Ako je postupio po zakonu, a mislim da jeste, niko odluku ne može poništiti”, dodao je Iztbegović.

Komentari