Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Konačno usvojiti program 100 projekata vrijednih 20 milijardi KM

bakir izetbegovic 2

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je na sastanku lidera parlamentarne većine u Federaciji BiH sa premijerom Fadilom Novalićem dogovoreno da konačno bude usvojen program 100 najvažnijih projekata, vrijedan 20 milijardi KM.

“To su razni projekti za koje treba naći sredstva. Ako pokrenemo do kraja mandata trećinu od toga, napravićemo ogroman preokret u BiH. Zastoj u imenovanjima na funkcije je završen”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je dogovoreno i da Vlada FBiH podrži izgradnju pravoslavne crkve u Mostaru sa približno po 300.000 KM za ovu i iduću godinu.

“Termoblokovi u Tuzli i u Banovićima, hidroelektrane na raznim pozicijama, veliki projekti u poljoprivredi, razna ponuda u segmentu turizma, namjenska industrija – na tome treba intenzivno raditi”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, DŽenan Salčin iz SBB-a i dalje je kandidat za direktora “Autoputeva FBiH”.

On je dodao da na današnjem sastanku nije razgovarano o pitanju kladionica.

“Dali smo rokove, to će biti rješavano u narednih 15 dana u parlamentu, a nadam se da će prije toga biti i na Vladi”, rekao je Izetbegović.

On je najavio da će sastanak o izborima u Mostaru biti održan u utorak, 7. juna. “Nisam više optimista nakon naših upornih pokušaja sa HDZ-om. Cijelu zimu smo razgovarali i teško da ćemo sada u finišu nešto dogovoriti”, naveo je Izetbegović.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da su funkcionalni “Autoputevi FBiH” veoma važni za federalnu Vladu.

“Oko 103 kilometra autoputa u FBiH je završeno, imamo uslove da podignemo kredit od 930 miliona evra za 64 najgora kilometra. Prva trećina posla je gotova”, naveo je Novalić.