Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Konferencijom otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice

bakir izetbegovic srebrenica konferencija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je na dvodnevnoj Investiciono-razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015 kako današnjom konferencijom ” trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana”, javlja Anadolu Agency (AA).

„Srebrenica i regija srednjeg Podrinja su prije par decenija bile poprište žestokih sukoba koji su nažalost rezultirali velikim brojem zločina, a u konačnici i genocidom nad Bošnjacima u kojem je ubijeno preko osam hiljada muškaraca. Prva asocijacija na Srebrenicu je rat, dženaze, komemoracije, mezari… Zbog toga je interes investitora za Srebrenicu nedovoljan, a život stanovnika težak. Naša obaveza je da tu sliku mijenjamo i zato smo se ovdje danas i okupili“, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH je konferenciju u Srebrenici ocijenio i prilikom za produbljivanje pozitivnih trendova u odnosima sa susjedima.

“Vrijeme u kojem živimo je turbulentno, puno kriza i izazova ali sastav današnjeg skupa svjedoči našu spremnost da zajedničkim radom i dobrosusjedskim odnosima u najboljoj namjeri rješavamo sve poteškoće i stvaramo uslove za investiranje u ovaj grad. Ovom konferencijom trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana, ali i produbiti pozitivne trendove u odnosima sa Srbijom i drugim zemljama regiona na zadovoljstvo i dobrobit svih”, istakao je Izetbegović.

Podsjetio je na prirodne resurse kojima Srebrenica raspolaže i zahvalio organizatorima konferencije i prisutnim gostima, zvaničnicima BiH i Srbije i kako je rekao, ambasadorima prijateljskih zemalja.