Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDA

Izetbegović: Koordinirani i orkestrirani napad je očigledno dogovoren i pomno osmišljen

Sarajevo: Bakir Izetbegović dao izjau medijima nakon sjednica Predsjedništva SDA
02.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegovic obratio se medijima na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjetnistva stranke. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dodaje kako je zapanjujuće da Tromp, koja je politolog, i Konaković koji ima sumnjivu diplomu DIF-a, bez imalo ustezanja drže lekcije iz prava kompletnom međunarodnom i domaćem timu uglednih eksperata i profesora

Mandat u kojem je politička grupacija NIP, Naša stranka i SDP, unatoč pobjede SDA na izborima 2018, dobila šansu da vodi Kanton Sarajevo, bliži se kraju. Mnogo toga je „Trojka“ obećala, a skoro ništa nije uradila. Očigledno su procijenili da slijede neugodna predizborna pitanja, pa su se pribjegli starom, provjerenom metodu spinovanja: umjesto da daju odgovore na pitanja o jalovom i promašenom mandatu, pokušavaju da oni postavljaju pitanja, da optužuju i napadaju na SDA – navodi se u saopćenju predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića.

Dodaje se da su se u nedostatku pravih argumenata odlučili na ponovno aktiviranje bolnog pitanja revizije presude iz 2007. godine po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

– Koordinirani i orkestrirani napad je očigledno dogovoren i pomno osmišljen. Krenulo je sa dodjelom titule „Počasni građanin Kantona Sarajevo“ Nevenki Tromp, kooautorici sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD), u kojem se negira genocid u Srebrenici. Upravo je taj izvještaj Srbija koristila u svoju odbranu pred Međunarodnim sudom pravde. O kakvom je izvještaju riječ, bh. javnost najbolje će zaključiti po tome što ga je na sav glasi hvalio ratni zločinac Vojislav Šešelj – navodi se u saopćenju.

Napominje se da su protiv dodjele priznanja Nevenki Tromp bile porodice žrtava genocida, ali se „Trojka“ na to nije obazirala.

– Razlozi će vrlo brzo postati očigledni, kada su uslijedile neistinite i neargumentovane tvrdnje koje potcjenjuju inteligenciju i memoriju ljudi, poput onih koje je izgovorila Tromp: da su za „propast revizije krivi Bakir Izetbegović i SDA“, „da je agent bio nelegitiman i da se mogao zamijeniti u roku od 48 sati, ali da Bakir nije želio“, „da bi sve bilo drugačije da je zahtjev za reviziju predala ambasadorica BiH u Holandiji“, „da Izetbegović nije želio da revizija uspije“, „da je izdao i prevario narod“.

Ove i niz drugih morbidnih teza papagajski su ponavljali Elmedin Konaković i dio „Trojke“. Nevenka Tromp je na sve navedeno dodala i optužbu da sam za aktuelnu krizu u zemlji odgovoran ja i SDA, i da ću ja biti kriv jer će se „zbog moje retorike i potenciranja tenzija sa Hrvatima BiH raspasti“. Dakle, za krizu i prijetnje secesijom nisu krivi Dodik i SNSD, za blokade i najavu „teritorijalne reorganizacije“ nisu krivi Čović i HDZ. „Za sve su krivi Bakir i SDA“, optužuje Tromp – navodi Izetbegović.

Dodaje kako je zapanjujuće da Tromp, koja je politolog, i Konaković koji ima sumnjivu diplomu DIF-a, bez imalo ustezanja drže lekcije iz prava kompletnom međunarodnom i domaćem timu uglednih eksperata i profesora, poput Davida Scheffera, Phon van den Biesena, Allana Pelleta, Paola Palchettija, Kasima Trnke, Amora Mašovića i drugih koji su radili na pripremi revizije.

Izetbegović navodi da su upravo ovi ugledni pravnici još prije pet godina razjasnili sve detalje vezane za reviziju. Te izjave i pojašnjenja o svim „spornim pitanjima“ koja se ovih dana, pet godina poslije, recikliraju u svrhu predizborne kampanje, dostupna su javnosti. Uz ostalo, dostupna su i pravna pojašnjenja o punomoći agenta, koju su i domaći i međunarodni ekspertni tim smatrali neupitnom, kao i o tome da li je ambasadorica u Holandiji mogla predati zahtjev za reviziju. Posebno precizno ih je elaborirao profesor Kasim Trnka, čiju stručnu analizu svaki građanin može jednostavno pronaći na internetu – navodi se, između ostalog, u saopćenju.